VEK I PO VALJEVSKE GIMNAZIJE: Veliki jubilej obrazovne ustanove po kojoj se prepoznaje grad na Kolubari

B. PUZOVIĆ

19. 11. 2020. u 06:40

VALjEVSKA gimnazija je dostojanstvo koje gradu na Kolubari i ovdašnjim ljudima s pravom pripada.

ВЕК И ПО ВАЉЕВСКЕ ГИМНАЗИЈЕ: Велики јубилеј образовне установе по којој се препознаје град на Колубари

Foto B. Puzović

Sigurno je da grupa vizionara, uglednih varošana, okupljenih u "Klubu dvanaestorice" u Valjevu koje je tada imalo oko 3.500 stanovnika nije ni slutila da će osnivanje i početak rada Gimnazijske realke, tog 23. novembra 1870, istovremeno biti i početak jedne bogate i uspešne prosvetiteljske misije. Jer, ova škola je opstajala u valjevskom građanstvu i bila putokaz u sumornim vremenima nacionalnog stradanja, ali i u doba društvenih i socijalnih previranja - kaže, povodom 150 godina postojanja Valjevske gimnazije, profesor srpskog jezika i književnosti dr Vera Vaš.

PRIČA SA STILOM

- PRIČA Valjevske gimnazije je akademska, gorda i sa stilom, a ipak puna mladalačkog žara i smeha koji odzvanja talasima Kolubare - kaže prof. dr Vaš. - Priča čije niti, vek i po unazad, ukrštaju njeni đaci i profesori. Priča generacija pesnika, državnika, ratnika, naučnika, zanatlija, lekara, slikara, sveštenika, studenata...

Pričaju je i sadašnji literarci, dramci, recitatori, fizičari, matematičari, programeri, debateri, filozofi, muzičari, fotografi, hemičari, sportisti... Pričaće je i oni koji će doći posle nas, kojima će Valjevska gimnazija razmahnuti tek raširena krila, osnažiti i uzvisiti im let i izgraditi stav.

Gimnazija kojom se Valjevo ponosi je nosilac Ordena zasluga za narod sa zlatnom zvezdom (1970), dobitnik Vukove nagrade za izuzetan doprinos razvoju kulture u Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru (1995), a od pre 12 leta i Ordena Svetog Save drugog stepena - za dugogodišnji plodotvorni vaspitno-obrazovni rad.

Dr Vera Vaš, Foto Valjevska gimnazija

- Danas je Valjevska gimnazija savremeno opremljena, moderna, digitalizovana škola sa više od 800 učenika, 30 odeljenja srednje i dva osnovne škole, te šest nastavnih smerova - nabraja prof. dr Vaš. - Ima brojne vannastavne aktivnosti, bogatu kulturnu, javnu i izdavačku delatnost. Njeni đaci i nastavnici svake godine osvajaju po nekoliko desetina republičkih i međunarodnih nagrada, a škola sarađuje sa najznačajnijim obrazovnim, naučnim i kulturnim institucijama u Srbiji i nekim evropskim zemljama.

Profesori su autori naučnih i istraživačkih radova, udžbenika, zbirki... organizatori i realizatori seminara, recenzenti i urednici književnih dela, zbornika, udžbenika...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća