SKULPTURE STARE VIŠE OD VEKA KORODIRAJU IZNUTRA: Oštećeni Atlasi na Gradskoj biblioteci u Subotici

J.L.

12. 11. 2020. u 16:25

GRADSKA biblioteka u Subotici je opasana žutom trakom jer se odlomio deo konstrukcije jednog od Atlasa koji drže balkon.

СКУЛПТУРЕ СТАРЕ ВИШЕ ОД ВЕКА КОРОДИРАЈУ ИЗНУТРА: Оштећени Атласи на Градској библиотеци у Суботици

Foto: J.L.

Stručnjaci iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture predložili su mere zaštite a nastalu štetu potrebno je sanirati što hitnije.

- Usled slivanja vlage, došlo je do korodiranja vezivnog materijala, dakle ankera i drugih veziva koji popuštaju i zapravo se posle sto godina pretvaraju u rastresiti materijal i trebalo bi ih ojačati iznutra i rekonstruisati nedostajuće delove – smatraju stračnjaci.

Inače, skulpture datiraju još iz 1896. godine i delo su vajara Telče Endea. Osim što imaju vredne valarske osobine, uživaju i status kulturnog dobra.

Fasada Gradske biblioteke poslednji put je obnovljena pre 16 godina, ali sami Atlasi tada nisu ojačani iznutra, što je nedavni lom i pokazao, jer su otkriveni ankeri koji su potpuno korodirali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)