FABRIKA NA IMANJU: Novi Sad priprema nove mere pomoći u preradi sirovina na gazdinstvima

Z. GRUMIĆ

09. 11. 2020. u 07:49

LEPEZA podrške Grada Novog Sada poljoprivrednicima trebalo bi uskoro da bude proširena novom merom, odnosno finansijskom injekcijom iz gradskog budžeta kojom će biti pružena pomoć u preradi sirovina na poljoprivrednim gazdinstvima.

ФАБРИКА НА ИМАЊУ: Нови Сад припрема нове мере помоћи у преради сировина на газдинствима

Lepeza pomoći Grada poljoprivrednicima sve veća

Tu podsticajnu meru najavio je nedavno član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević, podsetivši da je ove godine usvojen novi pravilnik u toj oblasti, čime je otvorena mogućnost lokalnim samoupravama da iz svojih budžeta izdvoje sredstva za podršku proizvođačima koji žele da svoje ratarske, voćarske i druge proizvode prerađuju na svojim imanjima i tako uvećaju prihode.

- Ozbiljno razmišljamo da u narednom periodu, možda već u budžetu za sledeću godinu, izdvojimo sredstva kojima ćemo pomoći preradu na poljoprivrednim gazdinstvima. Čekali smo na taj pravilnik i sad, pošto je donet, videćemo kako konkretno da operacionalizujemo tu podršku. Očekujemo veliko interesovanje proizvođača za tu vrstu podrške.

Zainteresovanost za to već pokazuju i mladi poljoprivredni proizvođači iz Kisača Maja Đurovka i njen partner Siniša Grbić koji u okviru zajedničkog poljoprivrednog gazdinstva imaju voćnjak na površini od osam hektara i planiraju da prošire proizvodnju.

- Počeli smo nedavno i da prerađujemo određenu količinu jabuke u prirodne voćne sokove i dodatna podrška bi nam sigurno doborodošla - kažu Maja i Siniša za "Novosti". - U planu nam je i izgradnja hladnjače, kako bismo mogli da na odgovarajući način skladištimo voće i plasiramo ga u najpovoljnijem trenutku.

Dosadašnje podsticajne mere iz gradskog budžeta biće nastavljene, poput podrške mladim poljoprivrednicima, realizovanju projekata u okviru organske proizvodnje i niza drugih. Radojević je napomenuo da se svi programi mera rade u dogovoru sa proizvođačima, udruženjima poljoprivrednika i zadrugama, jer oni najbolje znaju šta im je najpotrebnije.

KONKURS ZA MEHANIZACIJU

U OKVIRU jedne od gradskih mera pomoći agraru ove godine je 25 mladih poljoprivrednika na području Novog Sada konkurisalo i dobilo ukupno 23 miliona dinara, čime je bilo "pokriveno" 90 odsto vrednosti mehanizacije, sistema za navodnjavanje, plastenika ili neke druge opreme za koje su podneli prijave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju