NAJVEĆI TANKER NA SVETU PORINUT U BEGEJ: Moderna "grdosija" dugačka 135 metara spuštena u vodu (FOTO)

B.Grujić

06. 11. 2020. u 20:17

TANKER dugačak 135 metara i za razliku od svih ranijih "grdosija" teških preko hiljadu tona, lagan i moderan, težak samo 855 tona i kapaciteta nosivosti preko 4.300 kubika, porinut je u reku Begej, u brodogradilištu "Bomeks" kraj Perleza.

НАЈВЕЋИ ТАНКЕР НА СВЕТУ ПОРИНУТ У БЕГЕЈ: Модерна грдосија дугачка 135 метара спуштена у воду (ФОТО)

Foto: Grad Zrenjanin

Svečanoj ceremoniji spuštanja  hemikal rečnog tankera, najvećeg koji je do sada proizveden u zrenjaninskom brodogradilištu, osim brojnih zvanica, prisustvovao je i gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura, koji je razbio bocu šampanjca o trup broda, što je tradicionalni običaj kada se brod spušta u vodu.

Foto: Grad Zrenjanin

 


Zahvaljujući znanju, stručnosti  i viziji kompanije "Rubikon" i njenog direktora Marka Pražića, uspeli smo da vratimo zrenjaninska brodogradilišta visoko na pozicije svetske brodogradnje, uz stručni kadar,infrastrukturne pogodnosti koje se tiču lokaliteta brodogradilišta, u blizini obilaznice, magistralnih puteva, a u budućnosti i auto puta, prirodne uslove, rečnu mrežu, gde krajnji proizvod vrlo brzo može doći do Tise i Dunava - čestitajući veliki dan zrenjaninskim brodograditeljima, naglasio je Salapura.

Foto: Grad Zrenjanin

 


- Tanker na pogon samo elektromotora, što je nova generacija u izgradnji ovakvih plovila, potvrđuje ideju ekoloških parametara, koji su od velikog značaja - istakao je Marko Pražić, direktor brodogradilišta, uz napomenu da je na izradi ovog broda radilo 160 radnika, tačno deset meseci, a brod će biti isporučen u Roterdam i namenjen je za transport specijalnih tereta i biće korišćen za potrebe čuvene
naftne kompanije "Šel". 

Foto: Grad Zrenjanin

 



DO ATLANTSKE OBALE
 

Do naručioca, najmoderniji i najveći na svetu rečni tanker,  iz Zrenjanina isplovio je Begejom, preko Tise, Dunava,  sve do kanala Dunav-Rajna-Majna i odredišta na atlantskoj obali.    

Foto: Grad Zrenjanin

 



 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)