RASHODI PRATE PRIHODE: Budžet Subotice stabilan uprkos pandemiji virusa kovid 19

J.L.

05. 11. 2020. u 16:51

OD januara do septembra budžet Grada Subotice raspolagao je sa 4.72 milijarde dinara, što iznosi oko 53 odsto planiranog godišnjeg obima, a to je za oko četiri odsto manje nego prošle godine u istome periodu.

РАСХОДИ ПРАТЕ ПРИХОДЕ: Буџет Суботице стабилан упркос пандемији вируса ковид 19

Foto J.L.

S obzirom na pandemiju virusa kovid 19 i opštu situaciju u kojoj se nalazi cela zemlja, gradske vlasti su zadovoljne ostvarenjem budžeta.

Kako je rečeno u devetomesečnom izveštaju o ostvarenju budžeta, koji je usvojen na današnjoj, trećoj redovnoj sednici Skupštine grada, nizak je procenat ostvarenja prihoda od transfera, svega 34,22 odsto jer je usled vanredne situacije izazvane pandemijom, donet set mera Vlade RS kojima je izvršena realokacija sredstava budžeta RS i na taj način su budžetska sredstva stavljena na raspolaganje u cilju sprečavanja širenja pandemije i pomoći privredi. Drugi razlog niskog ostavarenja namenskih transfera je što se sredstva iz budžeta drugih nivoa vlasti povlače na osnovu računovodstvenog dokumenta, odnosno nakon sprovedenih postupaka javnih nabavki.

-Iz izvršenja budžeta možemo da vidimo da se gradska vlast odlično prilagodila obavezama kada je u pitanju zaštita stanovništva od pandemije. Ne samo da smo kao grad uspeli da sačuvamo građane, već su se sve funkcije grada održavale na optimalnom nivou. Budžet je donet krajem decembra prošle godine, a on je rebalansom značajno smanjen pre mesec dana i prihodi nisu manji nego prošle godine – kaže Veljko Vojnić, predsedik odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu“. – Prihodi i rashodi su usklađeni, svi izdaci su bili relocirani, kako bi se sve uskladilo sa problemima koji su nastali. Javna preduzeća su stabilno, problem je jedino bio kod JKP „Vodovod i kanalizacija“, koji nije mogao da finansira kredit od ERBD u visini od 100 miliona dinara. Kapitalne investicije su nastavljene, vrlo malo njih je obustavljeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)