UKLONJENO 250 DŽAKOVA ĐUBRETA: Akcija društva za zaštitu i proučavanje ptica i TO Sjenice za čistiji Pešter

LJ. P.

30. 10. 2020. u 08:13

УКЛОЊЕНО 250 ЏАКОВА ЂУБРЕТА: Акција друштва за заштиту и проучавање птица и ТО Сјенице за чистији Пештер

Foto DZPPS

DRUŠTVO za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, u saradnji sa Turističkom organizacijom Sjenice, organizovalo je akciju čišćenja u kojoj je sakupljeno 250 džakova otpada na Pešterskom polju, između sela Karajukića Bunari i Tuzinje.

U čišćenju je učestvovalo 38 meštana okolnih sela, kao i ljudi dobre volje iz Sjenice, Tutina, Užica, Požege i Novog Sada. Akciji su prisustvovali i prijatelji iz Specijalnog rezervata prirode "Uvac" iz Nove Varoši, Planinarskog društva "Zmajevac" i JKP "Vrela" iz Sjenice.

Pored uklonjenog čvrstog otpada, primećene su i dve velike gomile azbestnih ploča koje predstavljaju veliku opasnost po javno zdravlje i kvalitet podzemnih voda ovog kraja. Problem odlaganja komunalnog otpada na Sjeničko-pešterskoj visoravni traje decenijama, a opština Tutin je postavila kontejnere u seoskim sredinama i otpad se odvozi, dok opština Sjenica, kako navode u DZPPS, ovu komunalnu obavezu nije ni započela.

- Zbog kraškog karaktera tla i raznovrsnog otpada koji se odlaže na mnogo lokacija širom Peštera postoje stvarne opasnosti da dođe do dugotrajnog zagađenja podzemnih voda mikroplastikom, azbestom i drugim opasnim materijama - kaže Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. - Voljni smo da pomognemo opštini Sjenica da trajno reši problem upravljanja otpadom. Ova divlja priroda, srdačni meštani i bogata tradicija zaslužuju očuvan Pešter koji nije prekriven smećem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Rade

30.10.2020. 08:40

То је једна од најболних рана нашег друштва. Ко су ти људи и како се представљају као особе у друштву и кући?