TRAŽE POREZE PREMA RADNOM VREMENU: Novosadski ugostitelji strepe od novih mera protiv širenja korone

S. BAJIĆ

28. 10. 2020. u 11:05

MOGUĆNOST da se kao jedna od prvih mera za borbu protiv razbuktavanja virusa korona skrati radno vreme kafića, restorana i klubova do 20 časova, novosadske ugostitelje, kojih ima oko 1.000, ne ostavlja nimalo ravnodušnim.

ТРАЖЕ ПОРЕЗЕ ПРЕМА РАДНОМ ВРЕМЕНУ: Новосадски угоститељи стрепе од нових мера против ширења короне

Foto N. Karlić

Kako mnogi od njih ističu, već su "ranjeni" dosadašnjim merama, kojih se većina pridržava, a tiču se ograničenog broja gostiju, što sveukupno utiče i na posetu i na promet i zaradu.

Milenko Mijić, predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada - "UGONS 1946." ističe da je pridržavanje bezbednosnih mera individualno, od lokala do lokala, ali je zajedničko da svi rade smanjenim kapacitetom.

- Šta nam predstoji, za nas je nepredvidivo. Razumemo situaciju, vidimo šta se dešava u regionu, skraćuje se radno vreme i teško da će to nas u Srbiji zaobići. To će, svakako, najviše pogoditi sale za venčanja i klubove, odraziće se na radnike, na diskonte" i oni će biti u problemu. Kafići i restorani rade umanjenim tempom, ali funkcionišu.

Uputili smo nadležnima apel za pomoć i očekujemo da na sastanku iznesemo naše viđenje problema i u razgovoru nađemo zajedničko rešenje - kaže Mijić.

Jedno od mogućih rešenja, kao pomoć države, po rečima Zorana Bezića, dugogodišnjeg novosadskog ugostitelja, bio bi program koji u skladu sa skraćenim radnim vremenom umanjuje poreze i takse.

- Jasno nam je da epidemiološka situacija direktno utiče na sve oblasti života i rada i jednako tako moramo biti revnosni, ali smatramo da mora da se čuje i naša strana. Podrška ugostiteljima se ne ogleda u svakodnevnom kažnjavanju, koje samo odmaže. Nama fali radnog vremena a naše obaveze su i dalje 100 odsto. Pomoć bi bila ne u novcima, nego u odnosu između obaveza i rada, da se srazmerno umanje porezi i doprinosi na radnike - kaže Bezić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna