OPREZNO SA PEČURKAMA! Miholjsko leto predstavlja istinski izazov za gljivare, ali i opasnost za neuke berače, upozoravaju iz “Naisusa”

D. ALIHODžIĆ

27. 10. 2020. u 08:13

TOPLA i vlažna jesen je idealna za rast gljiva, a u našim krajevima su sada najrasprostanjenije sunčanice i šampinjoni koji - nažalost - imaju gotovo identične "dvojnike" čija upotreba može da bude i kobna.

ОПРЕЗНО СА ПЕЧУРКАМА! Михољско лето представља истински изазов за гљиваре, али и опасност за неуке бераче, упозоравају из “Наисуса”

Jelka Ranđelović na Seličevici / Foto M. Stamenković

Ovo je posebno opasno stoga što dovoljno nisu edukovani ni oni koji gljive beru za ličnu potrošnju, ni oni koji ih stavljaju u promet, pa iz mikološkog društva "Naisus" upozoravaju zainteresovane da ne kupuju od nepoznatih prodavaca - na ulici, bez deklaracije i potvrde porekla.

- S obzirom na to da je "šumsko meso" bogato vitaminima i mineralima, sve je više ljudi iz urbanih sredina koji menjaju stil ishrane i okreću se prirodnim izvorima. Ali, često se događaju i trovanja vrstama gljiva koje beru neuki - kaže jedan od najcenjenijih mikologa amatera Marjan Kuštera, inače osnivač mnogih mikoloških i gljivarskih društava na jugu Srbije.

Ističe i to da su u jesen najčešće sunčanice, u narodu poznate pod imenom suncobranke, te srndać ili kozarka.

- Prave sunčanice su krupne gljive sa "šeširima" i do 40 centimetara, pokrivenim smeđim "krpicama". Kod njih su listići pod šeširom krembele boje i na pritisak postaju smeđe, a mirišu na lešnik ili orahe. Rastu na livadama i proplancima koji se ne kose mašinski i ne tretiraju veštačkim đubrivima, a ima ih i uz trnove i ivice šuma. Njima slične su suncobranke koje nazivamo čupave ili kuštrave sunčanice. njihov "šešir" je manji i uglavnom ostaje zatvoren, kao lopta. Beličaste je kožice, a krpice na šeširu, kao i meso u listićima i drški, pri zasecanju pocrvene. Sa dvostruko kraćom drškom bele ili krem boje, bez ikakvog ornamenta ili šare, jasno se razlikuju od prave sunčanice - tumači Kuštera.

Iako se i "čupava" sunčanica kategoriše kao jestiva, nije malo ljudi koji su osetljivi na neke specifične proteine koje ona sadrži, pa nastaju stomačne tegobe, dijareja i povraćanje. Ako dođe do pada krvnog pritiska i gubitka soli, obavezno je javljanje u medicinsku ustanovu i tretman infuzijama.

"PREGLED"

JELKA Ranđelović iz sela Grkinja pravi vrhunske specijalitete od gljiva koje sama bere na obroncima planine Seličevice. Kaže, nikada nije omanula jer je imala odličnog učitelja - svekrvu.

- Ona više ne može sa mnom u planinu, ali sve što donesem temeljno pregleda. Inače, ovih dana su šume prebogate još vrganjima i borovnjačama - tvrdi Jelka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove