I ZBOG KORENJA NESTAJE VODA: Česte havarije vodovodnog sistema u Novom Sadu zbog dotrajale mreže

Lj. P.

26. 10. 2020. u 06:21

NOVOSAĐANI, ali i žitelji prigradskih naselja često se suočavaju sa višesatnim nestancima vode zbog havarije na vodovodnom sistemu. Dužina vodovodne mreže na području grada je više od 1.500 kilometara (zajedno sa priključcima), a pojedine cevi stare su 50 i više godina. Plan JKP "Vodovod i kanalizacija", kao i Grada, kako ističu u ovom preduzeću, jeste da se sve stare cevi što pre zamene i rekonstruišu.

И ЗБОГ КОРЕЊА НЕСТАЈЕ ВОДА: Честе хаварије водоводног система у Новом Саду због дотрајале мреже

Zamena cevi u Bulevaru oslobođenja / Foto S. B.

U prošloj godini prema evidenciji ovog gradskog preduzeća, bilo je 4.116 prijava kvarova i havarija na vodovodnoj mreži, a najviše zbog curenja u vodomernom šahtu i to 1.839 puta, zatim sledi curenje na javnoj površini sa 1.159 intervencija, dok su ostali slučajevi curenja na hidrantu, kvar na prvom i drugom ventilu vodomernog seta, kvar na javnoj česmi, ispiranje, voda u podrumu.

- Najviše naloga bilo je za ulicu Ribnjak donji put i to ukupno 31 - pokazala je detaljna analiza u "Vodovodu". - Iako je u ovoj ulici nelegalno izgrađena vodovodna mreža, radnici našeg preduzeća su izlazili na svaku prijavu i sanirali sve havarije. Slede ulice Liparije u Novim Ledincima, Fruškogorski put, Desanke Maksimović, Sentandrejski put, Branka Ćopića, Narodnog fronta, Veternička, Cara Lazara, Petefi Šandora.

U svim pomenutim ulicama bilo je više od 20 intervencija za godinu dana, a gledano po mesecima, najviše prijava, 458, bilo je u julu, odnosno 457 u septembru, što prosečno na dnevnom nivou iznosi oko 14 havarija. Januar sa 215 naloga, imao je najmanje intervencija.

- Širok je spektar uzroka koji dovode do pucanja vodovodne mreže - predočavaju u "Vodovodu", navodeći radove drugih izvođača u sklopu gradskih investicija, dotrajalost mreže, korenje drveća, privatni radovi koje izvode građani na svojim posedima, a posebno nelegalna gradnja. - Najčešći razlozi havarija su svakako dotrajalost cevi, a nedavno je baš to bio povod velike havarije na dovodniku Mišeluk.

Nešto veći broj havarija se beleži na sremskoj strani grada zbog brdskog terena, klizišta i razbacane nelegalne mreže. Ekipe koje rade na održavanju vodovodne mreže izlaze na teren po svakoj prijavi i to u što kraćem roku, svih sedam dana u nedelji. Više od 40 odsto havarija događa se na nelegalno izgrađenim mrežama, kojih po procenama "Vodovoda" ima nekoliko stotina kilometara.

SAMOUKI MAJSTORI

NELEGALNO izgrađene mreže i priključci su dodatni otežavajući problem u radu "Vodovoda". Samouki majstori, loš, neodgovarajući i neatestiran materijal, plitko zatrpavanje cevi bez zaštite peskom, sakrivanje cevovoda po privatnim parcelama, ispod objekata, zidova, samo su neki od razloga za veliki broj havarija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti