UZ PODRŠKU GRADA SNAŽNIJE I SELO: Gradonačelnik posetio Maju Đurovku, mladu poljoprivrednicu u Kisaču

Z. GRUMIĆ

20. 10. 2020. u 21:05

PODRŠKA Grada Novog Sada i Republike Srbije podstiče mlade da ostanu na selu i da se bave poljoprivredom, ističe Maja Đurovka, diplomirani psiholog i mlada poljoprivrednica iz Kisača koja, zajedno sa svojim partnerom, proizvodi jabuke u savremenom voćnjaku površine 2,5 hektara.

УЗ ПОДРШКУ ГРАДА СНАЖНИЈЕ И СЕЛО: Градоначелник посетио Мају Ђуровку, младу пољопривредницу у Кисачу

Foto N. Karlić

Maja je, u ime svog malog poljoprivrednog gazdinstva, konkurisala za finansijska sredstva u okviru odgovarajućeg gradskog programa podrške mladim poljoprivrednicima i dobila malo više od milion dinara za kupovinu traktorske prikolice od deset tona, manje "kompozicije" za prevoz voćnih paleta i pumpe za navodnjavanje kapaciteta četiri hektara.

KANALIZACIJA

U BUDžETU Novog Sada za 2021. godinu biće predviđena izgradnja prve faze kanalizacije u Kisaču.

- Mislim da će to biti dodatna podrška meštanima ovog divnog naselja - rekao je gradonačelnik Vučević.

- Zahvaljujući velikoj pomoći i podršci grada, već u ovoj sezoni smo iskoristili našu novu prikolicu da ubrzamo i olakšamo proces proizvodnje - izjavila je Maja i zahvalila Gradu i gradonačelniku Milošu Vučeviću, koji je sa svojim saradnicima posetio uspešno poljoprivredno gazdinstvo porodice Đurovka.

Vučević je ocenio da je data podrška veoma bitna za ovo domaćinstvo u Kisaču, koje zasniva proizvodnju na ukupno osam hektara.

MEHANIZACIJA Na Majinom gazdinstvu, Foto N. Karlić

- Maja je sa svojim partnerom i porodicom počela intenzivnije ulaganje u voćarstvo. Ona redovno prati naše konkurse i nakon uspešnog apliciranja, dobila je ovog puta nešto više od milion dinara subvencije. Želimo joj mnogo uspeha i da nastavi da se javlja i na druge konkurse - poručio je gradonačelnik i dodao da je Maja pravi predstavnik vrednog i marljivog naroda u Kisaču, uređenom i lepom mestu u kojem složno žive uglavnom Slovaci i Srbi.

PODSTICAJI ZA 25 GAZDINSTAVA

OVE godine je 25 mladih poljoprivrednika na području Novog Sada dobilo ukupno 23 miliona dinara, odnosno 90 odsto od vrednosti opreme i mehanizacije za koju su podneli prijave.

- Nastavićemo podršku poljoprivredi a planiramo i nove vidove, budući da je donet Pravilnik o preradi sirovine na gazdinstvima - istakao je Milorad Radojević, član Gradskog veća.

Mlada poljoprivrednica Maja kaže za "Novosti" da su ona i njen partner Siniša Grbić zajednički odlučili da napreve taj "iskorak ka voćarstvu" i dodaje da im je izgradnja hladnjače za voće sledeća veća investicija u njihovim planovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024