UZ PODRŠKU GRADA SNAŽNIJE I SELO: Gradonačelnik posetio Maju Đurovku, mladu poljoprivrednicu u Kisaču

Z. GRUMIĆ

20. 10. 2020. u 21:05

PODRŠKA Grada Novog Sada i Republike Srbije podstiče mlade da ostanu na selu i da se bave poljoprivredom, ističe Maja Đurovka, diplomirani psiholog i mlada poljoprivrednica iz Kisača koja, zajedno sa svojim partnerom, proizvodi jabuke u savremenom voćnjaku površine 2,5 hektara.

УЗ ПОДРШКУ ГРАДА СНАЖНИЈЕ И СЕЛО: Градоначелник посетио Мају Ђуровку, младу пољопривредницу у Кисачу

Foto N. Karlić

Maja je, u ime svog malog poljoprivrednog gazdinstva, konkurisala za finansijska sredstva u okviru odgovarajućeg gradskog programa podrške mladim poljoprivrednicima i dobila malo više od milion dinara za kupovinu traktorske prikolice od deset tona, manje "kompozicije" za prevoz voćnih paleta i pumpe za navodnjavanje kapaciteta četiri hektara.

KANALIZACIJA

U BUDžETU Novog Sada za 2021. godinu biće predviđena izgradnja prve faze kanalizacije u Kisaču.

- Mislim da će to biti dodatna podrška meštanima ovog divnog naselja - rekao je gradonačelnik Vučević.

- Zahvaljujući velikoj pomoći i podršci grada, već u ovoj sezoni smo iskoristili našu novu prikolicu da ubrzamo i olakšamo proces proizvodnje - izjavila je Maja i zahvalila Gradu i gradonačelniku Milošu Vučeviću, koji je sa svojim saradnicima posetio uspešno poljoprivredno gazdinstvo porodice Đurovka.

Vučević je ocenio da je data podrška veoma bitna za ovo domaćinstvo u Kisaču, koje zasniva proizvodnju na ukupno osam hektara.

MEHANIZACIJA Na Majinom gazdinstvu, Foto N. Karlić

- Maja je sa svojim partnerom i porodicom počela intenzivnije ulaganje u voćarstvo. Ona redovno prati naše konkurse i nakon uspešnog apliciranja, dobila je ovog puta nešto više od milion dinara subvencije. Želimo joj mnogo uspeha i da nastavi da se javlja i na druge konkurse - poručio je gradonačelnik i dodao da je Maja pravi predstavnik vrednog i marljivog naroda u Kisaču, uređenom i lepom mestu u kojem složno žive uglavnom Slovaci i Srbi.

PODSTICAJI ZA 25 GAZDINSTAVA

OVE godine je 25 mladih poljoprivrednika na području Novog Sada dobilo ukupno 23 miliona dinara, odnosno 90 odsto od vrednosti opreme i mehanizacije za koju su podneli prijave.

- Nastavićemo podršku poljoprivredi a planiramo i nove vidove, budući da je donet Pravilnik o preradi sirovine na gazdinstvima - istakao je Milorad Radojević, član Gradskog veća.

Mlada poljoprivrednica Maja kaže za "Novosti" da su ona i njen partner Siniša Grbić zajednički odlučili da napreve taj "iskorak ka voćarstvu" i dodaje da im je izgradnja hladnjače za voće sledeća veća investicija u njihovim planovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)