PORAST SLUČAJEVA KORONE U VEZI SA PRIVATNOM PROSLAVOM: U Valjevu zaraženo još 18, u Lajkovcu i Mionici po jedna osoba

B. P.

18. 10. 2020. u 10:23

NAGLI rast broja obolelih u drugoj nedelji oktobra, u vezi je sa privatnom proslavom, na kojoj je bilo oko 60 gostiju, organizovanoj u objektu pod sanitarnim nadzorom u okolini Valjeva.

ПОРАСТ СЛУЧАЈЕВА КОРОНЕ У ВЕЗИ СА ПРИВАТНОМ ПРОСЛАВОМ: У Ваљеву заражено још 18, у Лајковцу и Мионици по једна особа

Foto: Grad Valjevo

Do sada je infekcija dokazana kod više osoba koje su bili učesnici, ili njihovih kontaktiranja sa 10 osoba iz Valjeva, jednom iz Mionice i pet članova porodica bliskih rođaka iz Lajkovca. Bolest je registrovana kod članova više porodica, nepoznatog izvora.

U dve porodice obolelih, osobe su zaposlene u zdravstvu.

Ovo je navedeno u izveštaju Zavoda za javno zdravlje u Valjevu, o epidemiološkoj situaciji u gradu na Kolubari, odnosno broju zaraženih od korona virusa. U protekla 24 časa, u Valjevu je još 18 osoba zaraženo korona virusom, u Lajkovcu i Mionici po jedna, dok u Ubu, Ljigu i Osečini nije bilo novih slučajeva.

U Opštoj bolnici u Valjevu na lečenju od kovida 19 nalazi se osam pacijenata iz grada na Kolubari i jedan iz Lajkovca. U kućnoj izolaciji je 68 žitelja Valjeva, četvoro Lajkovčana i troje Mioničana. 

- Među zaraženima su i osoba koja je boravila u Crnoj Gori, troje zaposlenih u jednom trgovinskom objektu, te jedan porodični kontakt – stoji u izveštaju. - Posle testiranja ostalih zaposlenih na zahtev poslodavca, otkrivenoj je još troje pozitivnih na korona virus. Od njih, jedna osoba je asimptomatski nosilac virusa, a dvoje je ranije imalo tegobe, ali nisu testirani. Virusom korona zaražena su tri člana porodice koja je boravila u inostranstvu. Četiri člana druge porodice zaražena su kontaktom sa rođakom iz Beograda. Oboljevanje pet članova porodice iz Valjeva u vezi je sa boravkom u jednom restoranu.

Od marta do maja, u prvom talasu, obolelo je 199 osoba. Posle tri nedelje pauze, od sredine juna do kraja avgusta, ponovo je registrovan porast obolelih, sa maksimumom u toku jula. U septembru je došlo do pada broja obolelih u odnosu na prethodna dva meseca.

Infekcija je dokazana kod 20 osoba. Zbog preteće epidemiološke situacije od oboljenja kovid 19 u Valjevu je od 7. jula na snazi vanredna situacija i sprovode se mere Kriznog štaba Vlade Srbije i Štaba za vanredne situacije grada Valjeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna