DECA POKUŠALA DA OTMU LABUDICU! Nesvakidašnji događaj na gradskom jezeru u Vršcu

J. J. BALjAK

17. 10. 2020. u 08:50

ДЕЦА ПОКУШАЛА ДА ОТМУ ЛАБУДИЦУ! Несвакидашњи догађај на градском језеру у Вршцу

Foto:J. J. BALjAK

MLADA labudica, koja već petnaestak dana predstavlja pravu atrakciju na Gradskom jezeru u Vršcu, preživela je pravu tramu, kada je grupa dečaka htela da je otme!

Kako saznajemo, deca iz susednog naselja Balata uspela su da preko nje prebace mrežu, ali ih je u daljim namerama osujetio noćni čuvar Gradskog bazena, koje se nalazi odmah pored, te je ova graciozna ptica, ipak, ostala nepovređena.

Zbog ovog događaja, volonteri Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pokušali su da je nateraju da ode na neku bezbedniju lokaciju, ali je ona ipak ostala.

A od juče više nije ni sama, jer joj se pridružio još jedan labud. Sada zajedno privlače još veću pažnju Vrščana, koji, nenaviknuti na prisustvo ovih ptica, svakodnevno u velikom broju dolaze da ih fotografišu i hrane. Stručnjaci apeluju na njih da im nikako ne daju hleb, već samo kukuruz i pšenicu.

Inače, prvi labud na vršačkom jezeru pojavio se proletos. Bio je to mužjak, kog su ornitolozi odmah prstenovali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Vesna Filipovic

18.10.2020. 22:08

Treba neko da bude tamo i objasnjava ljudima da im ne daju hleb i da se postave table sa upozorenjem da je zabranjeno davati hleb labudovima. Ni vrapcima, ni golubovima se ne sme davati hleb, pa ljudi bas to rade i ni ne znaju koliko ptica umre zbog toga.