PARK UMESTO "PRAŠUME": Staro groblje na teritoriji GO Palilula bi uskoro trebalo da postane ponos svih Nišlija

D. ALIHODžIĆ

14. 10. 2020. u 06:50

OKO činjenice da 17 hektara, na koliko se prostire Staro groblje, predstavlja bruku i sramotu Nišlija, konačno su se složili svi koji su zaduženi za njegovu sudbinu, pa bi uskoro trebalo da započne kompletno čišćenje i uređenje.

ПАРК УМЕСТО ПРАШУМЕ: Старо гробље на територији ГО Палилула би ускоро требало да постане понос свих Нишлија

Zapušten prostor na teritoriji GO Palilula / Foto D. Alihodžić

Jer, lokalna samouprava, crkva, komunalna preduzeća i udruženja građana su odlučni u nameri da kompleks u kojem se niko ne sahranjuje od 1971. postane "pluća Niša".

- Svaki nadgrobni spomenik i kapelica imaju svoju priču, pa podržavam ideju da ovo bude pretvoreno u najveći gradski park - kaže Jelena Milosavljević iz grada na Nišavi.

Pritom, nisu baš svi potomci ovde počivših bili neodgovorni, već jednostavno nisu više mogli da održavaju grobna mesta pred naletom vegetacije, ali i sveopšteg nemara. A, posebno je bilo problematično kad se smrači, jer je Staro groblje postajalo utočište svakojakog (polu)sveta.

ELITA

SPISI otkrivaju da najstariji grob ovde datira iz 1891, ali ga je trenutno nemoguće pronaći. Zna se da je ovde sahranjeno mnogo znamenitih Nišlija, među njima i čuveni učitelj Tasa.

- Akcija bi trebalo da bude dugoročna i da ovaj prostor trajno pretvorimo u park sećanja. Ne želim da licitiram sa rokovima, ali će Gradska opština Palilula, sva resorna preduzeća i niška lokalna samouprava istrajati u nameri da svaki deo Starog groblja bude uređen - kaže gradonačelnik Dragana Sotirovski, uz napomenu da bi uskoro trebalo da joj dostave spisak svega što na ovom prostoru treba da se uradi: od osvetljenja, preko uređenja staza, do sređivanja ograde i izdavanja monografije

Jedan od inicijatora čišćenja Starog groblja je i prvi čovek GO Palilula Bratislav Vučković, a akciju - pored Srpske pravoslavne crkve - podržavaju i mnoga niška udruženja, poput Kola srpskih sestara, "Mladi za mlade" prof. dr Danice Grujičić, učenici Gimnazije "Svetozar Marković"...

GODIŠNjI PREDRAČUN

DIREKTOR JKP "Mediana" Dragoslav Pavlović kaže da imaju mehanizaciju kojom će prokrčiti sve staze i očistiti rastinje oko grobova, a procenjuje i to da će za održavanje kompleksa godišnje biti potrebno oko 7,5 miliona - za dve seče rastinja, jedno do dva prskanja kompletne površine groblja, te dva košenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili