KNJIGOM DO DEČJEG OSMEHA: Prijatelji osnovali humanitarnu biblioteku da bi pomogli bolesnoj deci

Lj. P.

13. 10. 2020. u 11:53

KADA se spoje želja da se pomogne, posebno bolesnoj deci i širenje ljubavi prema pisanoj reči, onda nastane humanitarna biblioteka.

КЊИГОМ  ДО ДЕЧЈЕГ ОСМЕХА: Пријатељи основали хуманитарну библиотеку да би помогли болесној деци

Foto Privatna arhiva

Upravo to su uradila dvojica prijatelja i humanista, Jovica Vukša i Igor Marković, koji na mnoge adrese širom naše zemlje, ali i van granica Srbije šalju knjige. Jedini uslov da se dođe do željenog štiva je slanje SMS -a u humanitarne svrhe, za lečenje bolesne dece.

Iako i sam u nezavidnoj finansijskoj situaciji, jer je bez posla, Novosađanin Jovica Vukša je, kako kaže uvek bio spreman da pomogne nekoj Lani, Sofiji, a da to ne bude samo slanje jedne SMS poruke.

Foto Privatna arhiva

U vreme velikih majskih poplava 2014. godine, Jovica je sa prijateljima i istomišljenicima pokrenuo akciju prikupljanja pomoći za ugrožene porodice. Posle toga je usledila akcija "Igračkom do osmeha" na Bejbi egzitu, a kupci su umesto novca slali SMS.

- Volim knjige i da čitam, i tako se rodila ideja za akciju "Knjigom do osmeha" - kazuje naš sagovornik kako je to počelo pre tri godine. - Da bi izbegao sumnje da li sakupljen novac zaista završava kod onih kojima je namenjen, odlučio sam se za najtransparentniji način, a to je plaćanje SMS porukom.

SA SVIH STRANA

U HUMANITARNU biblioteku knjige stižu sa svih strana, a najviše su ih dobili posle zatvaranja čuvene Lemijeve knjižare u Novom Sadu. Nedavno im se javila gospođa i Zrenjanina i ponudila komplet religioznih knjiga, jedan Novosađanin želi da im pokloni knjige o jogi.

- Uvek smo otvoreni za ljude koji su spremni da pomognu bolesnoj deci - kaže naš sagovornik.

Vukši se u ovom plemenitom poduhvatu pridružio i Igor Marković, koji je u svojoj kući u Sremskoj Kamenici "žrtvovao" jednu sobu i pretvorio je u biblioteku. Na policama je uredno poslagano više hiljada raznih žanrova.

- Ova inicijativa je privukla mnoge humane ljude, a veliku podršku nam daje udruženje "Tate Novosađani" - kaže Vukša. - Članarina u našoj biblioteci, kao i kupovina knjiga, plaća se isključivo humanitarnom SMS porukom.

Zbog novonastale situacije sa koronom humani bibliotekari su se orijentisali na rad preko društvenih mreža i u Fejsbuk-grupi "Knjigom do osmeha" ljubitelji pisane reči mogu da vide koji su naslovi u ponudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!