ANSAMBL “VENAC”: Organizuje radionica sviranja i pevanja uz kaval

D. Z.

11. 10. 2020. u 20:20

ANSAMBL narodnih igara i pesama Kosova i Metohije "VENAC" iz Prištine, sa sedištem u Gračanici, domaćin je radionice sviranja na kavalu i pevanja uz kaval.

АНСАМБЛ “ВЕНАЦ”: Организује радионица свирања и певања уз кавал

Foto: M.labudović

Naime, Srpsko etnomuzikološko društvo - SED organizuje radionicu sviranja na kavalu i pevanja uz kaval u Gračanici i Štrpcu, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i tehničku podršku Ansambla Venac.

-Radionice predstavljaju važan deo projekta, pod nazivom "Istraživanje i revitalizacija prakse sviranja na kavalu na Kosovu i Metohiji", koji je zasnovan na terenskom istraživanju i očuvanju raritetne -instrumentalne i vokalno-instrumentalne prakse sviranja na kavalu-navode iz Ansambla “Venac” i dodaju da su ciljevi radionice pre svega prenos znanja mladim generacijama od strane stručnih lica; umreženost sa lokalnom zajednicom koja podržava očuvanje muzičko-kulturnog dobra; obezbeđivanje veće vidljivosti ovog ugroženog muzičko-kulturnog elementa i dr. Inače, realizatori radionice su dr Mirjana Zakić, etnomuzikolog koja je i rukovodilac radionice, dr Sanja Ranković, etnomuzikolog, voditelj radionice pevanja, dr muz. um. Miloš Nikolić, profesor kavala u Muzičkoj školi "Mokranjac" u Beogradu, voditelj radionice sviranja. Za učešće u radionici u Gračanici od 10-13.10.2020. prijavljeno je 28 polaznika, uglavnom dece i omladine sa centralnog Kosova koja su članovi Dečijih ansambala Venac i Muzičke škole "Stevan Mokranjac" iz Gračanice, kao i deo kolektiva zaposlenih u Ansamblu "Venac".

Ansambl "Venac" je za ovu radionicu obezbedio 28 kavala za svih 28 polaznika radionice dok će se naredna radionica organizovati u Štrpcu od 14-18.10.2020.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE: Sva ljudska bića imaju pravo da žive i budu to što jesu