KASNILI SAMO SERTIFIKATI: Novac za Paraćinske ustanove i udruženja stigao na vreme

Z. RAŠIĆ

12. 10. 2020. u 10:05

КАСНИЛИ САМО СЕРТИФИКАТИ: Новац за Параћинске установе и удружења стигао на време

Foto Z. Rašić

IAKO je svečanost proglašenja pobednika konkursa koji je cementara CRH iz Popovca kod Paraćina organizovala 11. godinu zaredom održana sa dva meseca kašnjenja, novac je odabranim ustanovama i udruženjima stigao na vreme.

Podsetimo, potpisivanje ugovora je obavljeno još u julu i tada je za deset najboljih projekata uplaćeno po 3.000 evra. Ceremonija održana krajem minule sedmice je, stoga, bila samo formalna potvrda kvaliteta njihovih predloga, s obzirom na to da se većina nagrađenih projekata već privodi kraju.

Konkretno, Gimnazija u Paraćinu je od tog novca kupila šest kompjutera za informatički kabinet, a Opšta bolnica je - po rečima direktora dr Saše Bacića - u postupku kupovine instrumenata za laparoskopiju. Udruženje nazvano "Ekos" uveliko radi aplikacije za merenje ekoloških uticaja na životnu sredinu, Centar za razvoj preduzetništva i inovacija sredstva koristi za pomoć lokalnoj ekonomiji pri izlasku iz krize izazvane još aktuelnim virusom, udruženje građana pod imenom "Srpsko društvo za vanredne situacije" izrađuje katastar nelegalnih deponija i smetlišta na teritoriji Paraćina, dok već afirmisano društvo "Petrus" iz Zabrege završava uređenje pešačke staze na levoj obali Crnice, na trasi prema manastiru Manasija.

KVANTITET I KVALITET

TEHNIČKI direktor CRH Miloš Milojević ističe stav da obrazovanje, zdravstvo, kultura i sport ne mogu da stanu zbog pandemije.

- Razmišljali smo o tome da konkurs odložimo za narednu godinu, ali smo zaključili da je sada važnije nego ikada da na ovaj način podržimo lokalnu zajednicu - kaže Milojević, i naglašava da se iz kvantiteta uvek izrodi i kvalitet.

Po 3.000 evra su još dobili udruženje "Đurđevdan" - za pripremu romskih osnovaca pred polazak školu, te organizacija "Unekoop". Tu je i građanski pokret pod motom "Slobodan izbor" koji izrađuje veb-platforme za berzu poljoprivrednih proizvoda, kao i šahovski klub "Paraćin" - neumoran u popularizaciji ove drevne igre među učenicima osnovnih škola.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)