IZLOŽBA CRKVENIH ARHITEKTURA: Postavka će biti predstavljena javnosti od 12 sati u porti Vaznesenjske crkve u Beogradu

M. S.

09. 10. 2020. u 16:35

ZAVOD za zaštitu spomenik kulture otvara ozložbu pod nazivom "Molitvena izvorišta - srpska pravoslavna crkvena arhitektura na teriotoriji Beograda - očuvanost i trajanje".

ИЗЛОЖБА ЦРКВЕНИХ АРХИТЕКТУРА: Поставка ће бити представљена јавности од 12 сати у порти Вазнесењске цркве у Београду

Foto Eparhija valjevska

Postavka će biti predstavljena javnosti od 12 sati u porti Vaznesenjske crkve u Beogradu i biće dostupna mesec dana. Autori izložbe su stručni saradnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Irena Sretenović i Hajna Tucić, istoričari umetnosti i Snežana Negovanović, snimatelj slike.

 - Na izložbi će biti prikazano preko 70 crkava sa svih sedamnaest beogradskih opština, koje se nalaze i u okviru eparhija Beogradsko-karlovačke, Sremske, Šumadijske i Valjevske. Crkve će biti prezentovane fotografijama, kao i osnovnim istorijskim, arhitektonsko-umetničkim i tehničkim podacima. Izložbu će pratiti katalog u kom su obuhvaćene sve evidentirane srpske pravoslavne crkve koje su u nadležnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, ukupno 93, od čega su 48 utvrđena kulturna dobra, pet se nalazi u sklopu kulturnog dobra, dok 40 crkava uživa status pojedinačnog dobra pod prethodnom zaštitom. - navode u Zavodu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)