OBOGAĆEN FOND GRADSKOG MUZEJA U SOMBORU: Sećanje na naučnika Mirka Sotina

J. B.

02. 10. 2020. u 11:12

ISTORIJSKO odeljenje Gradskog muze u Somboru primilo je poklon Planinke Sotin iz Sombora, udovice znamenitog somborskog agronoma, naučnog i društvenog radnika druge polovine 20. veka.

ОБОГАЋЕН ФОНД ГРАДСКОГ МУЗЕЈА У СОМБОРУ: Сећање на научника Мирка Сотина

Foto: J. Bekić

Planinka Sotin je poklonila Muzeju 36 predmeta vezanih za naučni i društveni angažman svog pokjnog supruga, čije je delovanje na polju razvoju poljoprivrede u Vojvodini dovelo do unapređenja procesa proizvodnje suncokreta, kukuruza i pšenice na vojvođanskim poljima.

Magistar Mirko Sotin je rođen u Somboru 1940.godin. Radni vek je započeo u ZZ „Stapar“, a nastavio u Poljoprivrednoj stanici „Agroinstitut“ u Somboru, koja pod njegovim rukovođenjem izrasta u značajnu instituciju u oblasti poljoprivrede.Za Viteza poljoprivrede proglašen je 2003.

O sunocokretu,ovaj stručnjak napisao je preko 140 stručnih radova i objavio u stručnim časopisima.Tideset godina zaredom učesnik je specijalizovanog savetovanja o proizvodnji kao i preradi uljarica i autor knjige „Unapređenje proizvodnje suncokreta“ iz 2002.godine, dobitnik Medalje rada i Ordena rada sa srebrenim vencem.Sotin je umro 2017 u Somboru.

Prema rečima Milke Ljuboje, muzejske savetnice i istoričarske Gradskog muzeja, Istorijska zbirka je obogaćena odlikovanjima Sotina, diplomama, plaketama i zahvalnicama raznih društvenih organizacija i institucija, naučnim radovima i stručnom literaturom, kao i fotografijama sa različitih manifestacija, u kojima je aktivno učestvovao.

Foto: J. Bekić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna