SENZORNA SOBA U SVILAJNCU: Namenjena deci i mladima sa smetnjama u razvoju

Z. Gligorijević

01. 10. 2020. u 22:48

OPŠTINA Svilajnac u saradnji sa Centrom za brigu o porodici "Svilajnac" sprovodi projekat "Poboljšanje terapijskih usluga za decu i mlade sa poteškoćama u razvoju na teritoriji opštine Svilajnac", koji se realizuje u okviru programa "Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti –Swisspro Program„ koji podržava Vlada Švajcarske, a sprovodi Kancelarija za Ujedinjene nacije za projektne usluge u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština.

СЕНЗОРНА СОБА У СВИЛАЈНЦУ: Намењена деци и младима са сметњама у развоју

Centar za brigu o porodici/Z.Gligorijević

- Projekat ima za cilj povećanje dostupnosti i kvaliteta usluga socijalne zaštite za decu i mlade od 4 do 26 godina starosti sa teškoćama u razvoju. Na taj način će dosadašnji savetodavno-terapijski rad, koji se realizuje u prostorijama Centra za brigu o porodici, biti unapređen postavljanjem asistivne opreme za senzornu sobu.

Ona je namenjena radu sa decom i mladima sa smetnjama u razvoju, pre svega, sa decom iz autističnog spektra, decom sa senzornim oštećenjima, smetnjama u mentalnom i govorno-jezičkom razvoju, smetnjama u učenju i problemima u ponašanju – navodi Ivana Petrović, direktor Centra za brigu o porodici "Svilajnac“.

Ona dodaje da obučeni terapeuti, logoped, psiholog i fizioterapeut, sprovode tretman kroz igru, a sve u cilju razvijanja senzornih veština potrebnih za život. Smirujuća atmosfera kroz svetlosne i zvučne efekte, korisnicima omogućava poboljšanje koordinacije pokreta, deluje opuštajuće na decu koja su stalno u pokretu ili imaju burne reakcije na spoljašnje okruženje, dok usmerava pažnju neaktivne dece i poboljšava koncentraciju u učenju.

- Centar u saradnji sa Centrom za socijalni rad "Svilajnac" već poseduje bazu podataka dece i mladih sa poteškoćama u razvoju, ali ovim putem bih pozvala i roditelje dece koji nisu korisnici usluga, a smatraju da im može biti od koristi, da se jave u prostorije Centra za brigu o porodici i nakon početne procene uključe decu kojoj je potrebna dodatna podrška uz terapijske usluge – zaključuje direktorka Petrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)