ĐANIĆI LEPO ŽIVE OD RIBE: Treća generacija iz Bačkog Monoštora proizvodi šaransku mlađ

J. Bekić

27. 09. 2020. u 07:14

DAMIR Đanić iz Bačkog Monoštora, kod Sombora, na tri jezera proizvodi vlastitu šaransku mlađ od ličinke do dva grama težine. On je treća generacija Đanića koji se bavi ribnjacima.

ЂАНИЋИ ЛЕПО ЖИВЕ ОД РИБЕ: Трећа генерација из Бачког Моноштора производи шаранску млађ

Damir Đanić obilazi jezero šaranske mlađi / Foto Privatna arhiva

- Ovde u Bačkom Monoštoru imamo tri jezera od po 13, sedam i tri hektara, dok u salaškom naselju Šaponje na razmeđu Sombora i Čonoplje imamo još jedno jezero površine dva hektara na kojem isključivo proizvodimo vlastitu šaransku mlađ - pojašnjava Damir.

Zahvaljujući ribarnici u Somboru, u ovom poslu su i njegova majka i rođena sestra, dok najvećem mladom zaljubljeniku u ribarstvo, njegovom srednjem sinu Veljku, društvo često prave Damirov najstariji sin Dušan, ćerka Teodora i najmlađi sin, šestogodišnji David. Tu je i njegov otac Željko, stručnjak rečnog ribarstva koji daje savete, naravno i pomaže u poslu.

Porodičnu "opsesiju" ribarstvom Damir Đanić vidi kao gotovo neizbežni usud, jer je i on od malih nogu rastao uz mreže, čamce, hranjenje i izlov ribe, pa i pored teške situacije u ovoj vrsti stočarske proizvodnje, sebe i budućnost svoje porodice ne vidi van okvira ribarstva.

- Postižemo sve, mada tokom izlova moramo da angažujemo dodatne radnike, zahvaljujući i odličnoj poziciji ribnjaka koji se nalaze u prostoru smeštenom između Velikog bačkog i DTD kanala, među kojima je visinska razlika nekih sedam metara. Nemamo potrebe za pumpama, gravitacija radi za nas ne samo prilikom punjenja i pražnjenja jezera, već i kada treba tokom toplih letnjih meseci osvežiti, odnosno obogatiti kiseonikom vodu u jezerima - veli Damir.

On dodaje da ribu prodaju u priobalju Dunava od Bezdana do Bogojeva, kraju u kojem su riblji paprikaš i ostala jela od slatkovodne ribe ne samo neprikosnoveni delikates, već i gotovo svakdonevni obrok.

Inače, za razliku od problema u mnogim drugim delatnostima, pandemija virusa korona nije omela planove Đanića. Ne samo da nisu osetili pad prodaje, nego su je dvostruko uvećali.

Damir i sin Veljko / Foto J. B.

KUVA SE NAJBOLjI PAPRIKAŠ

NA potezu od Bezdana do Bogojeva, u kojem je i Bački Monoštor, kuva se najbolji riblji paprikaš. Damir i njegov prijatelj Stevica Nađ, uživaju u kuvanju ribe. Tad se okupi cela Damirova porodica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave