REKORDNA GODINA ZA KUKURUZ U POMORAVLJU

Z. G.

15. 09. 2020. u 13:11

NA oko 40.000 hektara, koliko je kukuruz posejan u Pomoravlju, očekuju se prinosi oko 6 tona po hektaru, pa i više, pogotovu na parcelama na kojima su primenjene sve agrotehničke mere, pa će ova godina biti jedna od rekordnih – ocenjuje savetodavac za ratarstvo Poljoprivredno savetodavno stručne službe u Jagodini Miodrag Simić i dodaje da će ratari biti zadovoljni i njegovim kvalitetom.

РЕКОРДНА ГОДИНА ЗА КУKУРУЗ У ПОМОРАВЉУ

Foto: Z. G.

- Za razliku od ranijih godina, kada je kompletno podbacio, ove godine kukuruzu su pogodovali vremenski uslovi. Bilo je dovoljno kiše tokom leta, a sada ima i dovoljno sunca da zrno bude kvalitetno i bez vlage, koja bi, prilikom skladištenja mogla da izazove razvoj bolesti. Za razliku od, recimo, suncokreta, koji se skida sa polja i odmah predaje na dalju obradu, jer ne sme da stoji, kukuruz može da se čuva u trapovima duže vreme - kaže Simić.


Naš sagovornik dodaje da su ratari koji su kukuruz sadili zbog silaže, već završili posao, i da su zadovoljni njenom zelenom masom. Berba kukuruza, naročito ranih sorti, počeće za koji dan, a Simić poljoprivrednicima savetuje da polako pripremaju zemlju za setvu pšenice i ječma, jer zemlja ima dovoljno vlage.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)