ČETVRT VEKA SEĆANJA I TUGE: Na Banstolu obeleženo stradanjE Srba 13 krajiških opština

Z. GRUMIĆ

14. 09. 2020. u 11:51

DAN stradanja Srba 13 zapadnokrajiških opština, koje su te ratne 1995. godine bile u sastavu Republike Srpske, obeležen je juče na Banstolu na Fruškoj gori pomenom i polaganjem venaca u porti Hrama Blage Marije.

ЧЕТВРТ ВЕКА СЕЋАЊА И ТУГЕ: На Банстолу обележено страдањЕ Срба 13 крајишких општина

Foto privatna arhiva

Nakon crkvenog bogosluženja, vence kraj spomenika "Suza" položili su predstavnici Saveza krajiških udruženja, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Fonda za izbegle, prognane i raseljene, kao i predstavnici drugih zavičajnih udruženja.

- Naša ključna poruka sa ovog skupa je da nikad ne zaboravimo stradanja srpskog naroda, da budemo dostojni potomci i da ne dozvolimo da se slična stradanja ponove bilo kome - istakla je Ranka Srdić Milić, predsednica Saveza krajiških udruženja, organizatora tog tradicionalnog pomena.

Na području zapadnokrajiških opština Glamoč, Grahovo, Drvar, Bosanski Petrovac, Ripač (Bihać), Kupres, Jajce, Ključ, Sanski Most, Krupa na Vrbasu, Srbobran (Donji Vakuf), Šipovo i Mrkonjić Grad), u napadima hrvatskih i muslimanskih snaga pre 25 godina ubijeno je 1.644 Srba, a sa svojih ognjišta prognano više od 120.000.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024