SVE SPREMNO ZA NOVI STRINGS: Još jedan međunarodni festival i letnja akademija muzike u Leskovcu

I.Mitić

07. 09. 2020. u 15:27

OSMI međunarodni festival i letnja akademija muzike „Strings“ ove godine biće održan od 10. do 15. septembra, a tokom šest dana trajanja ljubitelji muzike uživaće u pet koncerata poznatih solista i ansambala iz zemlje i inostranstva.

СВЕ СПРЕМНО ЗА НОВИ СТРИНГС: Још један међународни фестивал и летња академија музике у Лесковцу

Foto: LKC

Osim klasične na programu je i koncert diksilend muzike „ Old Hat Orchestra“, koji nastupa 11. septembra u leskovačkom Narodnom pozorištu, a festival će biti zatvoren u Centru za stručno usavršavanje kada će publika imati priliku da uživa u koncertu Vlatka Stefanovskog, osnivača legendarne rok grupe „Leb i sol“.  

Pre nastupa Vlatko Stefanovski, koji je od sredine devedesetih godina  izgradio impresivnu solo karijeru nastupajući sa vrhunskim muzičarima i vodećim orkestrima, za sve zainteresovane održaće i masterklas u prostorijama organitatora ove manifestacije – Leskovačkog kulturnog centra(LKC) gde će biti održano i nekoliko koncerata klasične muzike.

Koncert kamerne muzike, 12. septembra, održaće dugogodišnji predavači na „Stringsu“ violinista Goran Kentera i kontrabasista Ljubinko Lazić, zatim violinista Dušan Panajotović, pijanista Igor Dražević i mlada studentkinja violončela Nađa Stevanović.

Za 13. septembar planiran je nastup nekadašnjeg polaznika ovog festivala Davida Saramandića, na violini, i Aleksandra Stefanovića, koji je publici u rodnom Leskovcu dobro poznat po uspesima u inostranstvu.

Dan kasnije uslediće koncert gudačkog kvarteta sastavljenog od vrhunskih muzičara koji sarađuju sa prestižnim svetskim orkestrima i dirigentima. Najavljen je nastup dvojice violinista Roberta Lakatoša i koncert majstora Beogradske filharmonije Miroslava Pavlovića, violončeliste Nemanje Stankovića kao i čuvenog violiste Pante Veličkovića, profesora na Fakultetu muzičke umetnosti u Novom Sadu i u Školi za mlade talente u Ćupriji - predsednika Umetničkog saveta „Stringsa“.

Ovogodišnju letnju školu muzike u Leskovcu, osim lokalne samouprave, podržalo je i nadležno ministarstvo sa milion dinara.

IZLOŽBE KAO PRATEĆI PROGRAM

Uvertira za muzički deo festivala biće izložba idejnih rešenja za novi vizuelni identitet „Stringsa“ i ona će biti otvorena 10. septembra u galeriji LKC-a, dok će u holu ove ustanove sutradan, pre početka ceremonije svečanog otvaranja, biti otvorena i izložba fotografija nastalih na prošlogodišnjem festivalu čiji su autori Zoran Petrović, Ivana Stojanović i Milena Milenković.

Zapratite „Novosti sport“ na Fejsbuku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna