PROTERAN JE I POVUKAO SE NA SVETU GORU: Služena liturgija u manastiru Bogoštica

V.Mitrić

03. 09. 2020. u 17:31

U MANASTIRU Bogoštica, u okviru koga je i Dom pesništva „Desanka Maksimović“, koji je podigao, u svom rodnom selu episkop šabački Lavrentije, služena je liturgija povodom Svetog Nifonta, nekadašnjeg carigradskog patrijarha, koji je proteran i povukao se na Svetu Goru i ostao upamćen kao jedan od najomiljenijih monaha i arhijerea u hrišćanskog svetu.

ПРОТЕРАН ЈЕ И ПОВУКАО СЕ НА СВЕТУ ГОРУ: Служена литургија у манастиру Богоштица

Foto: V. Mitrić

Ovaj dan je imendan arhimandrita Nifonta(33), starešine Manastira Bogoštica, koga je vladika Lavrentije zamonašio  2007. godine Manastiru Radovašnica u kojoj je službovao dve godine.Dve godine kasnije  vladika Lavrentije ga je povukao u Bogošticu, gde je učestvovao u izgradnji ove svetinje i Doma pesništva, a potom ga postavlja za starešinu.

Otac Nifont je završio Bogosloviju u Sremskim Karlovcima, a Bogoslovski fakultet na Univerzitetu Istočno Sarajevo.Slovi za smernog i veri, ali i radu, potpuno posvećenog monaha.Omiljen  je među vernicima, ne samo onim u Rađevini i okolini.Uživa ugled  u crkvenim krugovima.

Povodom imendana oca Nifonta, u bogomolji o kojoj on brine, služilo je više arhimandrita  iz manastira ove ali i drugih eparhija, kao i sveštenici predvođeni protom Stankom Vasićem iz Draginca, koji mu je, kao penzioner, „desna ruka“.

- Divan čovek, sjajan monah, dete iz valjanje kuće, koje nije trebalo podučavati posebno šta je ljubav prema Bogu, rodu i otadžbinini, bližnjima svojim i svim dobrim ljudima – kaže prota Stanko. -Nije slučajno dobio ime po čuvenom carigradskog patrijarhu.Mudar je bio naš vladika Lavrentije kad mu je nadenuo to ime, jer je znao da je reč o monahu, koji će mu, i te kako, da osvetla obraz.I neka to ime nosi, neka se ponosi i nekada sledi  carigradskog patrijarha i čedo Svete Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)