PLANINA PUNA VRGANJA: Prvi jesenji dani na Staroj planini obradovali mnogobrojne sakupljače pečurki

V. Ć.

03. 09. 2020. u 15:28

IDEALNE vremenske prilike, odnosno česte smene pljuskova, i tropski vrelih dana , pogodovali su gljivama na Staroj planini.

ПЛАНИНА ПУНА ВРГАЊА: Први јесењи дани на Старој планини обрадовали многобројне сакупљаче печурки

Foto: V. Ćirić

Oni koji se iz hobija bave sakupljanjem šumskih plodova, kažu da su staroplaninske šume pune vrganja, lisičarski, ali i divljih šampinjona koji ovde zovu i crvenjuše.

- Sakupljanje pečuraka je kao lov: nekada moraš da prevališ desetine kilometara da bi nešto našao ili ulovio, a nekada  je "lovina" kraj samog puta. Na početku ove sezone pečuraka bukvalno ima svuda. Najviše je vrganja, a nešto manje lisičarki. Ima ih u okolini Dojkinaca, ispod Vidliča, oko Planinarskog doma, ali i na drugoj strani ka Suvoj planini  Vlaškim planinama  i Ruju, zatim iznad Temske i Cerove, oko Toplog Dola-kažu mnogoborojni sakupljači šumskih plodova za koje inače treba dozvola.

Foto: V. Ćirić

Prema njihovim rečima, jesenji vrganj je identičnog kvaliteta kao i onaj koji se  sakuplja od polovine maja i tokom juna meseca.

Otkupljivači su na početku plaćali i preko 500 dinara za kilogram ali je zbog velike ponude poslednjih dana cena pala na 250 do 300 dinara.

I pored takvog pada,  sakupljanjem  gljiva se može pristojno zaraditi naročito ako se tokom dana ubere par desetina kilolograma, što je skoro sigurno.

Foto: V. Ćirić

Iskusan pečurkar ne baca ni jednu gljivu i u stanju je sve da upotrebi. Ako je malo starija ona se seče na kriške i suši , pa se prodaje tokom zime kada je cena najveća.

Ako se ne može na ovakav način obraditi onda se nakon sušenja melje i prodaje se kao začin u prahu. Ukoliko je gljiva dobrog kvaliteta onda se stavlja u salamuru ili se jednostavno preda oktupljivaču kao prvoklasna roba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati