HRAM ZA GORNJE KOŠLJE: Gradi se nova bogomolja u Azbukovici

V. Mitrić

03. 09. 2020. u 11:20

EPISKOP šabački i administrator valjevske eparhije SPC, Lavrentije (Trifunović) dao je blagoslov za izgradnju crkve u selu Gornje Košlje, planinskom selu u Azbukovici, gde je narod bio i ostao pobožan, kao i njihovi preci u najtežim vremenima, poput onim posle Drugog svetskog rata kada su rušene bogomolje i pravoslavna znamenja.

ХРАМ ЗА ГОРЊЕ КОШЉЕ: Гради се нова богомоља у Азбуковици

Foto: V. Mitrić

Plac za buduću bogomolju, površine 20 ari Crkvi je darovao Milan Kostić, meštanin Gornjih Košlji, otac petoro dece, ugledan domaćin, koji ima veliku farmu krava i obrađuje na desetine hektara svoje i zemlje koju uzima u zakup od onih, koji su, za razliku od njega, ostavili zavičaj. Hram će biti posvećen Presvetoj Bogorici i opsluživaće oko 150 domaćinstava, koliko ih ima u ovom selu, koju je udaljeno tridesetak kilometara od Ljubovije.

Kao i za izgradnju Spomen crkve na Malkovom kamenu, tako je i sada inicijativu za podizanje crkve u vrhovima Azbukovice, na nadmorskoj visini od 1000 metara, pokrenuo protojerej stavrofor Stojadin Pavlović, direktor Patrijaršijske uprave SPC i jedan od osnivača, uz patrijarha srpskog Irineja, TV „Hram“. Pavlović je, u ovom delu Srbije, službovao i živeo pre više od tri decenije i, kako kaže, „nikad nije zaboravio taj divan i pobožan narod, o kom je, često, govorio gde god je bio kao primer kako se čuva svoja vera i brine o rodu i otadžbini“.

- Meštani su, od srca, prihvatili moju inicijativu, a vladika Lavrentije je, s ljubavlju, blagoslovio budući rad na podizanju hrama, što će, istovremeno, biti neprestano saborovanje, kroz rad, ovdašnjih ljudi i svih nas koji ih volimo i poštujemo, a vezuje nas vera Hristova - kaže prota Stojadin.

Prota Mirko Vilotić/Foto: V. Mitrić

Krst i mesto buduće bogomolje u Gornjih Košljama, u nedelju, će osveštati protojerej stavrofor Stojadin Pavlović i arhijerejskih zamenik u Eparhiji šabačkoj, protojerej stavrofor Mirko Vilotić, koji je rodom iz Rađevine iz obližnje Orovice, sa ostalim sveštenicima iz Azbukovice, Jadra i Rađevine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna