PETICIJA PROTIV TREĆEG RUDNIKA: Meštani Lešja, Plane i okolnih sela protive se otvaranju novog kamenoloma na planini Baba

Z. RAŠIĆ

29. 08. 2020. u 17:31

ŽITELjI Plane, Lešja i drugih sela u okolini planine Babe juče su kod manastira posvećenog Pokrovu Presvete Bogorodice počeli prikupljanje potpisa protiv izgradnje kamenoloma na ovom terenu.

ПЕТИЦИЈА ПРОТИВ ТРЕЋЕГ РУДНИКА: Мештани Лешја, Плане и околних села противе се отварању новог каменолома на планини Баба

Sakupljanje potpisa nedaleko od manastira / Foto Z. Rašić

Jer, investitor već mesecima obavlja pripremne radove za otvaranje rudnika krečnjaka, iako gotovo svi tamošnji stanovnici tvrde da će kamenolom ugroziti planinu. Kažu, osim devastiranja flore i faune, detonacije će ugroziti vode kojih ionako imaju nedovoljno. Na Babi, podsećaju, već postoje dva rudnika, pa bi otvaranje trećeg povećalo već ogromnu štetu...

- "Kruševacput" je, kao investitor, već otkupio neke parcele koje će koristiti kao prilazne puteve do stene, a sada su dovezli mašine i već nekoliko meseci raščišćavaju teren, iako ne postoje ni Plan detaljne regulacije, ni dozvole lokalne samouprave - tvrdi jedan od meštana Dragan Ristić. - Rade na crno i na silu pokušavaju da otvore rudnik krečnjaka koji se, inače, koristi kao tampon za puteve. Lokacija budućeg rudnika pripada katastarski opštini Plana, ali je bliže Lešju, na delu poznatom kao Sedlo i od manastira je udaljena samo pola kilometra, zbog čega je prikupljanje potpisa za peticiju i počelo ispred tog hrama, na praznik Veliku Gospojinu. Isti posao će biti nastavljen i 29. avgusta u centru Paraćina.

Podsetimo, na Babi iznad Plane, već decenijama, radi kamenolom u vlasništvu "Srpske fabrike stakla", a sa druge strane, kod Klačevice, nalazi se još jedan, pa je tokom miniranja prašina nepodnošljiva. I, voda je, kažu - "potonula".

Jedan od kamenoloma nedaleko od grada na Crnici / Foto Privatna arhiva

Na fejsbuk-stranici pod nazivom "Odbranimo planinu Babu, Planu i Lešje", navodi se i to da je planiran promet od najmanje 70 natovarenih kamiona dnevno, što će za najviše jednu deceniju izvesno uništiti ovdašnju poljoprivredu. Ovdašnji ljudi strahuju i od mogućeg pomeranja tla, odnosno zemljotresa poput onog koji ih je zadesio je 2006, mesec dana posle eksplozije vojnog magacina na Karađorđevom brdu iznad Paraćina.

ZAHTEV

IZ Odeljenja za urbanizam i imovinsko-pravne poslove u paraćinskoj Opštini saopštavaju da je "Kruševacput" podneo zahtev za izradu Plana detaljne regulacije lokaliteta Lešje, ali tek predstoji donošenje skupštinske odluke o tome. Zasad, od lokalne samouprave ne postoji nijedan "papir" za radove, iako je priloženo i rešenje Ministarstva rudarstva i energetike za eksploataciju krečnjaka kao tehničko-građevinskog kamena, te za geoloških istraživanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove