POČELI ŠTRAJK GLAĐU: Protest indijskih građevinaca pred Gradskom upravom u Kraljevu

G. Ćirović

19. 08. 2020. u 11:18

Zahtevajući isplatu svih zaostalih zarada i povratak kući u Indiju, grupa od četrdesetak indijskih radnika koji su bili angažovani na privremenom radu u kraljevačkom Građevinskom preduzeću „Nikolić doo“ u znak protesta započela je u sredu ujutro štrajk glađu pred zgradom Gradske uprave u Kraljevu.

ПОЧЕЛИ ШТРАЈК ГЛАЂУ: Протест индијских грађевинаца пред Градском управом у Краљеву

Protest Indijaca u Kraljevu / Foto: G. Šljivić

Indijski radnici kažu da im se duguje od četiri do šest plata, odnosno u proseku od 1.500 do 2.500 evra, i da bez novca ne mogu da se vrate svojim porodicama.

- Duguju nam novac, a od hrane dobijamo samo skromni obrok za ručak. Gradonačelnik Kraljeva je dobar čovek i rekao je da će pomoći koliko je u njegovoj moći. Štrajk glađu će trajati sve dok ne dobijemo ono šta nam po ugovorima pripada ili do smrti – kaže Bubalan Danapal, građevinski inžinjer iz Indije.

Prema njegovim rečima, indijski radnici su u GP „Nikolić“ angažovani preko ogranka američke firme „Idea Kapital“ iz Majamija, kao i da je uz osnovnu mesečnu zaradu od 440 evra, ugovorom predviđeno da im poslodavac obezbedi i hranu, prevoz, zdravstveno osiguranje, radnu i zimsku odeću.

S druge strane, vlasnica GP „Nikolić“, Nina Nikolić, koja je istovremeno i direktorka ogranka firme „Idea Kapital“, više puta je ponovila da su većini radnika koji protestuju istekli ugovori još u februaru i martu ove godine i da od tada ne rade. Bez obzira na to, preduzeće i dalje brine o njima obezbeđujući im hranu, osiguranje, lekove...

Protest Indijaca u Kraljevu / Foto: G. Šljivić

- Zbog epidemiološke situacije, letovi za Indiju ne funkcionišu. Čim to bude moguće, uz poštovanje svih stavki ugovora, otići će kući o našem trošku - poručuju iz GP „Nikolić“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024