ZBOGOM POPLAVAMA: Uređenje i regulacija vodotokova postala prioritet na teritoriji Kraljeva

G. ĆIROVIĆ

17. 08. 2020. u 23:59 >> 23:51

GOTOVO svake godine, bar jedan deo inače veoma razuđene teritorije Kraljeva nađe se na udaru bujičnih poplava.

ЗБОГОМ ПОПЛАВАМА: Уређење и регулација водотокова постала приоритет на територији Краљева

Foto G. Šljivić

Zbog velike štete pričinjene na stambenim, poljoprivrednim i objektima od javnog značaja, a ponajviše na saobraćajnoj infrastrukturi, u lokalnoj samoupravi grada na Ibru su uređenje i regulacija vodotokova označeni kao jedan od prioritetnih zadataka u narednom periodu.

Osim vodotokova prvog i drugog reda, biće neophodno još urediti nekategorisane i bujične rečice i potoke, kao i potpuno zapuštene i zapušene odvodne kanale.

- Gotovo svi odvodni kanali na teritoriji grada su zapušeni i to je, sviđalo se to nekome, ili ne, neodgovornost građana. Jedan od primera je zatvoreni kanal u Ulici vojvode Stepe, zbog čega prilikom obilnijih padavina sva voda sa Higijenskog zavoda i sa Grdičke kose plavi obližnje ulice - kaže direktor Javnog preduzeća za uređenje građevinskog zemljišta u Kraljevu, Aleksandar Nestorović.

Naglašava i to da uređenje ovog, kao i ostalih odvodnih kanala na području grada - osim čišćenja - podrazumeva i uklanjanje nelegalno izgrađenih pristupnih "mostića" koji vode od dvorišta do glavne saobraćajnice.

- Pritom, gotovo niko nema dozvolu za izgradnju tih prilaza koji su dodatno suzili prostor za oticanje vode, pa će samo onaj ko bude doneo odgovarajuće rešenje moći da zadrži takav "priključak". Jednostavno, više neće biti ni polemike, ni kompromisa - poručuje Nestorović i podseća Kraljevčane na to da samo preventivnim delovanjem i odgovornim ponašanjem može da se smanji šteta od potencijalnih elementarnih nepogoda.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024