STRATEGIJA RAZVOJA TURIZMA: Četvrtina od 935 hektara kompleksa Sijarinske Banje za gradnju

I. Mitić

15. 08. 2020. u 11:36 >> 08:30

PLANOM generalne regulacije Sijarinske Banje, koji je pred javnom raspravom, stvaraju se uslovi za razvoj čitavog kompleksa, a primarni cilj je unapređenja buduće turističke ponude.

СТРАТЕГИЈА РАЗВОЈА ТУРИЗМА: Четвртина од 935 хектара комплекса Сијаринске Бање за градњу

Foto: I. Mitić

Urbanisti su predvideli da, od ukupno 935 hektara obuhvaćenih ovim planom - četvrtinu čini građevinsko područje sa mogućnošću podizanja hotela, etno-sela, vila i bazena, te saobraćajne i turističke infrastrukture.

Čitav kompleks je, inače, podeljen u tri prostorne celine u kojima se - pored rekonstrukcije i dogradnje postojećih - omogućava i izgradnja novih zdravstveno-turističkih objekata, kao i stambenih, poslovnih i javnih sadržaja. To uključuje i tržni centar sa autobuskom i benzinskom stanicom, školu u prirodi, ali i potencijalno postrojenje za flaširanje mineralne vode.

Na ulazu u Banju su predviđene i površine za plasteničku proizvodnju, uključujući i regulaciju rečnog korita, kao i primarnog i sekundarnog saobraćaja, odnosno prilaza budućoj obilaznici. U centralnom delu, akcenat je na očuvanju prirodnih potencijala i termalnih izvora, po kojima je Sijarinska Banja prepoznatljiva, ali se pruža i mogućnost proširenja postojećih sadržaja - uz izgradnju amfiteatra i nižih ugostiteljskih objekata. Nije zaboravljeno ni uređenje parkovskih površina.

Foto: I. Mitić

Nebojša Arsić

Takozvana Gornja banja, sa oko 300 hektara, predstavlja prostor čija konfiguracija pruža najviše mogućnosti za ponudu novih sadržaja, pa su urbanisti u ovom delu predvideli veliki broj sportsko-rekreacionih i ugostiteljskih objekta.

Javna rasprava o planu biće održana 24. avgusta, a potom bi ovaj strateški akt trebalo da se nađe pred odbornicima Skupštine opštine u Medveđi.

- Cilj je da Banja sačuva autentičan izgled i prepoznatljivost po velikim zelenim površinama. Ona će ostati oaza kiseonika, ali se planom stvara mogućnost da udovoljimo i zahtevima modernog turizma, te tako doprinesemo razvoju čitavog ovog kraja - zaključuje prvi čovek Medveđe Nebojša Arsić.

IZVOR DO IZVORA

SIJARINSKA Banja zauzima kotlinu Banjske reke, pritoke Jablanice, a na 440 metara nadmorske visine i relativno malom prostoru, priroda je "načičkala" čak 18 lekovitih geotermalnih izvora, čija se temperatura kreće u rasponu od 21 do 70 stepeni. Iako su svi u neposrednoj blizini, hemijski sastav i namena ovih lekovitih voda - korišćenih još u rimsko doba - veoma su različiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024