POSLE UNIŠTAVANJA PRVOG: Novi mural za Glogovca - Među autorima i sestra nastradalog tvorca prvog dela

N. J.

07. 08. 2020. u 07:20

NOVI mural posvećen Nebojši Glogovcu završen je u centru Užica, u Ulici Dimitrija Tucovića 101, autori su Sara Obradović i Tijana Lazić, rođena sestra tragično nastradalog mladića Bobana Lazića koji je oslikao prvi, uništeni mural s likom čuvenog glumca.

ПОСЛЕ УНИШТАВАЊА ПРВОГ: Нови мурал за Глоговца - Међу ауторима и сестра настрадалог творца првог дела

Foto N.J.

Originalni mural sa likom Nebojše Glogovca nalazio se u Ulici Momčila Tešića, ali je uništen tokom rekonstrukcije kuće na čijoj je fasadi oslikan. Na ovaj način je, uz sramotu koja je obeležila čitav slučaj, nestalo i delo tragično nastradalog mladog umetnika iz grada na Đetinji.

Novi mural urađen je uz saglasnost stanara zgrade, a izrada je finansirana sredstvima iz budžeta Grada.

- Treba da se ponašamo kao odgovorni ljudi, stambena zajednica u Ulici Dimitrija Tucovića 101 dala je pravi primer kako bi svi Užičani trebalo da se ponašaju da ovaj grad izgleda lepše i smatramo da će ovaj mural ulepšati Užice - rekao je Zoran Kanački, jedan od inicijatora izrade novog murala.

KAZNA ZA POČINIOCE

ZBOG uništavanja originalnog murala reagovalo je Udruženje dramskih umetnika Srbije, a glumac Voja Brajović je u dopisu gradonačelniku Tihomiru Petkoviću pozvao gradsku vlast "da preduzme mere iz svoje nadležnosti, pronađe i kazni počinioce i pobrine se za mural".

Zamenik gradonačelnika Užica Ivan Stanisavljević smatra da je na ovaj način odata pošta velikom glumcu, kao i pokojnom umetniku Bobanu Laziću.

Tokom rada na originalnom muralu februara 2018. godine uoči Zadušnica, Boban Lazić je, za "Novosti", rekao da je za njega "posebno važan iskreni, umiveni i dirljivi patriotizam Nebojše Glogovca".

- Želeo sam da se na Zadušnice Užičani sete Nebojše Glogovca dok hodaju prema crkvi i groblju, da zapale sveće i da se Bogu pomole za one koje smo izgubili. Glogovac je bio čovek u vremenu nečoveštva, za svakog svog sunarodnika on predstavlja čoveka istinitog i hrabrog u svojoj nameri da živi bez podilaženja, prevara i laži - rekao je tada Lazić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024