KOD KOVID POZITIVNIH TEST U KREVECU: U DZ Novi Sad radi se Gatrijev test bebama koje žive na području Južnobačkog okruga

J. S.

04. 08. 2020. u 07:51

U DOMU zdravlja "Novi Sad" u Vršačkoj ulici 28, novorođenčad koja žive na području Južnobačkog okruga, mogu biti podvrgnuta Gatrijevom testu.

КОД КОВИД ПОЗИТИВНИХ ТЕСТ У КРЕВЕЦУ: У ДЗ Нови Сад ради се Гатријев тест бебама које живе на подручју Јужнобачког округа

Depositphotos

To se, kako je juče saopštio Dom zdravlja Novi Sad, odnosi na novorođenu decu od pet do osam dana starosti ne računajući nulti dan, odnosno dan rođenja.

Po rečima Kristine Nedeljković, načelnice službe patronaže, termini za testiranje se zakazuju svakog radnog dana. U skladu sa epidemiološkom situacijom, a kako bi se sprečilo širenje kovida 19, roditelji su u obavezi da zakažu termin za Gatrijev test na broj telefona 021/4879-591 ili 064/8088181, u periodu od 11 do 13 sati.
- Termini se zakazuju sa razmakom od 10 minuta, kako bismo imali dovoljno vremena za sprovođenje mera dezinfekcije posle svakog uzorkovanja. Prilikom dolaska u dispanzer, na ulazu, roditelje i bebu dočekuje patronažna sestra, koja popunjava epidemiološku anketu tokom sprovođenja dezinfekcije ruku i merenja telesne temperature. Potom ulaze u prostor u kome se radi Gatrijev test - objašnjava Nedeljkovićeva.
Ukoliko su majka, novorođenče ili neko od ukućana pozitivni na virus korona, organizuje se uzorkovanje materijala za Gatrijev test u kućnim uslovima.
Gatrijev test je neonatalni skrining koji se radi kod svih novorođenčadi s ciljem da se pravovremeno otkriju kongenitalne hipotireoze (urođena,smanjena funkcija štitne žlezde) i fenilketonurije, urođeni poremećaj metabolizma, pri čemu se aminokiseline fenilalanina ne razgrađuju u organizmu nego se nagomilavaju, što može da dovede do oštećenja mozga. Usled toga dolazi do mentalne retardacije, epilepsije, psihomotornog nemira i poremećaja ponašanja.
NIJE BOLNO
TESTIRANjE nije bolno za bebu. Važno je da se dete rano testira, da bi se, ukoliko je potrebno, započelo sa odgovarajućom terapijom što pre, jer to može sprečiti oštećenja organa, kao i druga telesna i mentalna oboljenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri