U NOVOM SADU ZABRINUTI: Ukotvljeni ledolomci kao ekološke bombe

J.S.

03. 08. 2020. u 19:00

NA obali Dunava, nedaleko od Železničko-drumskog mosta u Novom Sadu, više od dva meseca tonu ledolomci "Čakor" i "Vučevo", pa se Grad Novi Sad obratio Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Odeljenju za vodnu inspekciju, sa zahtevom da izdaju nalog vlasniku brodova za hitno uklanjanje ledolomaca sa ove lokacije.

У НОВОМ САДУ ЗАБРИНУТИ: Укотвљени ледоломци као еколошке бомбе

Foto Sajt "Moj Novi Sad"

Prema pisanom rešenju Ministarstva građevinarstva od 15. 5. 2020. godine, izdatog u korist DMB Shipping iz Rume, definisano je da je rok za "stavljanje brodova u raspremu", na za to određenu lokaciju - odmah.

- Shodno odgovoru preduzeća DMB Shipping od 7. 7. 2020. godine, Lučka kapetanija Novi Sad je obaveštena da je bezbedno premeštanje brodova na adekvatnu lokaciju uslovljeno padom vodostaja Dunava - navode u novosadskoj Gradskoj kući.

Kako bi se problem što pre rešio, Grad Novi Sad je pisanim zahtevom upućenim nadležnom inspekcijom organu i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, tražio pronalazak drugog adekvatnog alternativnog rešenja na način da brodovi budu premešteni u što kraćem roku, imajući u vidu da postojeće stanje može prouzrokovati dalju štetu i posledice.

VAN UPOTREBE 15 GODINA

LEDOLOMCI "Čakor" i "Vučevo" izbačeni su iz upotrebe pre više od 15 godina i sve vreme stoje uz obalu. Bili su ranijih godina u sastavu Preduzeća "Heroj Pinki", koje je prodato Dušanu Borovici, te je postalo deo "Dunav grupe agregati" koje je u blokadi, a ima finansijske probleme od 2012. godine kada su radnici u više navrata blokirali plovidbu Dunavom kako bi iznudili isplatu zarada.

Ledolomac "Čakor", naime, i dalje tone, a ni posle dva i po meseca, prema svemu sudeći, ništa nije učinjeno kako bi se njegovo dalje propadanje zaustavilo. Ledolomac "Vučevo", koji je usidren odmah kraj potonulog broda, zasad odoleva. Ovih dana Udruženje profesionalnih lađara Srbije upozorilo je da je zbog potonuća "Čakora" moguća ekološka katastrofa zbog izlivanja naftnih derivata

- Jedna kap naftnog derivata zagadi kvadratni metar zemljišta na 100 godina. Iz potopljenog broda već danima ističu naftni derivati u vodu. Nepotrebno je napominjati da su u blizini reni bunari sa pitkom vodom koji su u opasnosti kao i biljni i životinjski svet - upozorili su iz UPLS-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri