UČENJE UZ IGRU: Mališani iz Republike Srpske stigli u dečiji kamp na Gučevu (FOTO)

V. Mitrić

02. 08. 2020. u 12:17

MEĐU mališanima iz Srbije, koji borave na legendarnoj planini Gučevo, iznad Loznice, gde se, u jesen 1914. godine odvijala jedna od najčuvenijih bitaka u Velikom ratu, popularno nazvana „bitka među oblacima“, na sedmodnevni kamp Nikole Tesle centra je stigla i grupa od 28 mališana, uzrasta do 13 godina, iz Ugljevika, iz susedne i bratske Republike Srpske.

УЧЕЊЕ УЗ ИГРУ: Малишани из Републике Српске стигли у дечији камп на Гучеву (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, posetio je ugljevičke i mališane i Srbije i zajednički im darovao veću količinu voća iz podmajevičkog kraja. Opština Ugljevik je sufinansirala boravak mališana sa 6.000 konvertibilnih maraka ili nešto više od tri hiljade evra.

- Uverili smo se, do sada, više puta, i na najbolji način da je važno obrazovanje i vaspitanje dece kroz NTC kamp, jer mališani uče na poseban sistem obrazovanja - kaže Perić.

- Ovo je učenje u prirodi, koje ima daje mogućnost da budu na čistom vazduhu, da se maksimalno kreću, ali da, istovremeno, suočeni sa zadacima koje dobijaju podstiču razmišljanje više nego ikad, u skladu koji daje sjajne rezultate, što dobro znaju ljudi iz obrazovno razvijenijeg sveta danas.

Perić kaže da je na Gučevu najveća koncentracija ozona u Evropi, da je prirodni ambijent prelep, a da su sadržaji kojima se deca bave „jako važna, jer, pored ostalog, tako se prate trendovi u obrazovanju i vaspitanju.

- Deca koja borave u ovakvom kampu stiču poseban način razmišljanja i to je važno za njih ali i za našu lokalnu zajednicu - kaže Perić, obradovan što su na području Ugljevika, bratskog grada Loznici.

Kreator NTC kampa, doktor Ranko Rajović , kaže je da je suština ovog kampa kretanje, razvoj motorike, kompleksni pokreti uzbrdo i nizbrdo rotacije...

- Drugi deo radionice jeste da kroz pitanja deca razmišljaju i pravi cilj kampa je da uz motoriku razvijaju i razmišljanje. Od deset najtraženijih zanimanja danas, devet nije postojalo pre deset godina i iz toga se može zaključiti da se deca spremaju za zanimanja koja ne postoje i zato mi učimo da misle. I u tom funkcionalnom znanju smo na najnižem mestu u Evropi, a funcionalno znanje je veoma bitno u bruto nacionalnom dohodku - rekao je Rajović.

Kroz ovaj kamp napravljeno je da učenje bude poput igre. Mališani uče kroz igru, a informacije dobijaju kroz igru i neprestano misle i kreću se.

NTC asistent Mladen Stevanović iz Ugljevika rekao je da deca iz ove opštine već drugu godinu zaredom učestvuju u ovoj edukaciji te da ih je ove godine duplo više nego lane - 28.

- Deca se, tokom boravka na kampu, igraju lastišom, loptom, klikerima, rade kolutove napred i nazad, zvezde, a tablet i mobilni telefoni su van upotrebe, jer im nisu potrebni zato što dobijaju nešto prirodnije i lepše - rekao je Stevanović.

- Trava se šiša se svakog dana, tako da su deca većinu dana bosa i ceo dan su u prirodi, planinare, beru divlje kupine, rade vežbe. To su samo neke od aktivnosti kao i NTC radionice, kao i večernje čitanje priča dok deca leže na travi i gledaju zvezde ,te zagonetne priče uz logorske vatre.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije