"BUVLJAK" ODOLEVA I KORONI: Lučički put trgovački centar Braničevskog okruga

D. NOVKOVIĆ

31. 07. 2020. u 18:20

POŽAREVAČKA "buvlja pijaca" i dalje je svakog četvrtka - uprkos pandemiji - omiljeno mesto za kupovinu mušterija iz svih krajeva Braničevskog okruga.

БУВЉАК ОДОЛЕВА И КОРОНИ: Лучички пут трговачки центар Браничевског округа

Foto D. Novković

O tome da je situacija, ipak, vanredna, svedoče samo zaštitne maske koje nosi većina kupaca i prodavaca. Sve drugo je kao i ranije - i broj tezgi, i vrste robe na njima, i broj posetilaca.

Na samom ulazu u pijacu koja se nalazi pored pruge na Lučičkom putu, prvi su prodavci voća, povrća, cveća i sadnog materijala. Odatle se staza račva se na nekoliko "sektora" - do bogatog asortimana polovne odeće i obuće, tehničke robe i nameštaja, zavesa i tepiha, posuđa i kozmetike... Ovde se prodaju i veliki kazani za topljenje masti, ali i kotlići za kuvanje riblje čorbe, mada ima i stolarije, pa čak i - nadgrobnih spomenika.

Ima i knjiga, po ceni od samo 100 dinara, te upola jeftinijih igračaka, odbačenih bicikala i korišćenih kućnih aparata.

- Cene su od 200 do 500 dinara, pa ko to da ne kupi - naglas se pita Mirko Pandurović iz Kučeva koji ovde, zajedno sa svojim kumom, već treću godinu prodaje usisivače, blendere i tostere. - Platiš samo 50 dinara trgovcima koji ovde imaju priključenu struju, pa isprobaš, nosiš i služiš se u zdravlju.

Veli i to da je nekada radio u jednom od propalih preduzeća, posle je prodavao raznu robu po pijacama, a od 2017. se "specijalizovao" za male kućne aparate.

Foto D. Novković

Tezge sa polovnom odećom

Osim iz Kučeva, ovde stižu i prodavci iz Malog Crnića, Kostolca, Velikog Gradišta, Smedereva, Kovina... koji nude majice za 50 dinara, farmerice za 200, tepihe za 500 ili zavese za stotinu dinara po metru.

Prodaju se i stari novac i ordenje, keramičke figure, čak i ploče za one koji još negde imaju stari gramofon. Štaviše, ono što više ne može da se nađe u prodavnicama i gvožđarama, ovde je lako naručiti i preuzeti - narednog četvrtka.

U ponudi jedino nema zaštitnih maski, iako bi se i one - najverovatnije - dobro prodavale. Ali zato su brzo reagovale šnajderke iz grada, koje ih izrađuju i cene od 100 do 150 dinara za komad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima