EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA: Stanje u srpskim sredinama u na KiM

D. Zečević

14. 07. 2020. u 15:34

U KLINIČKO– BOLNIČKOM centru u Severnoj Mitrovici trenutno se leči 93 pacijenta od kojih je 11 u Trijažnom centru, 67 je na odeljenju kovid bolnice i 15 na Infektivnom odeljenju.

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА: Стање у српским срединама у на КиМ

Foto: I.Radulović

- Ukupni kapaciteti za potrebe kovid pacijenata su oko 180 mesta i za sada imamo dovoljno prostora, a izdržaće onoliko koliko se mi kao građani budemo pridržavali mera koje su predložene od strane kriznog štaba - ovim rečima dr Zlatan Elek, v.d. direktora kliničko boničkog centra u Kosovskoj Mitrovici za naš list opisuje stanje u ovoj zdravstvenoj ustanovi i naglašava da je ukoliko zatreba pripremljen i Studentski dom broj 2 koji je izdvojen od ostalih ali da se nada da će građani poštovanjem propisanih emra zaštite rasteretiti zdravstveni sistem koji je trenutno, kako je kazao, prenapregnut.

- Iako imamo obolelih među zdravstvenim radnicima taj broj je zanemljrljiv u odnosnu na one koju su angažovani i u tzv crvenoj odnosno kovid zoni gde smo angažovali najveći broj randika, tako da trenutno to ne utiče na nesmetan rad ustanove - dodaje dr Elek i napominje da je situacija u vezi korona virusa u srpskim sredinama na severu Kosmeta jako ozbiljna kao i da je od posledica kovida 19 preminula još jedna starija osoba.

Napominjući da kliničko bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici  poseduje  devet respiratora koje su dobili od Vlade Republike Srbije, pet kliničkih respiratora, četiri mobilna, kao i dovoljno zaštitne opreme, v.d.direktora  kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici napominje da osim toga u ovoj ustanovi poseduju u dovoljno lekova. 

Epidemiološka situacija prema rečima dr Bratislava Laića, direktora kliničko bolničkog centra u Gračanici je takođe ozviljna a na ovoj ustanovi smešteno je 24 pacijenata sa područja grada Prištine, odnsono Lipljana i Kosova Polja.

- U očekivanju smo rezultata testiranja, ali situacija je još uvek pod kontrolom i za sada imamo rapsoloživih kapaciteta i opreme-ističe za naš list dr Lazić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju