PLEMENITA MISIJA KONJIČKOG KLUBA "NEBESKO BRDO" IZ PALJANA KRAJ ĆUPRIJE

Z. GLIGORIJEVIĆ

14. 07. 2020. u 06:00

Istoimeno udruženje građana osnovalo i školu jahanja:Bivši šampioni služe za obuku

ПЛЕМЕНИТА МИСИЈА КОЊИЧКОГ КЛУБА НЕБЕСКО БРДО ИЗ ПАЉАНА КРАЈ ЋУПРИЈЕ

Foto Privatna arhiva

IAKO su konji iz kluba "Nebesko brdo" - koji je 1992. osnovao Radiša Milosavljević iz Ćuprije, a 2000. ga je preuzeo njegov sin Slaviša - osvajali pehare na hipodromima širom Srbije, pre nekoliko godina su osnovali istoimeno udruženje građana u okviru kojeg radi i Škola jahanja.

- Želja nam je da konji koji završe sportsku karijeru ne završe u kobasicama, kako to biva u svetu - objašnjava Slaviša. - Kobile Lorenca i Kalina MS sada služe za obuku jahača, uskoro će stići još jedan engleski punokrvni konj i poni, a na našem imanju "Nebesko brdo" zainteresovani mogu da vide još pastuva Silara koji i dalje trči, magarca nazvanog Don od Paljana, magaricu Donku i dva magareta. Uskoro stižu i dva povređena orla mišara, - navodi Slaviša.

A, da bi obučavala polaznike pomenute škole jahanja i naučila ih svemu što zna o ovim plemenitim životinjama, instruktor Bojana Despotović (22) se pre mesec dana iz Beograda preselila na imanje iznad ćuprijskog sela Paljane...

- Prvu dlaku sam, kako mi to kažemo, "progutala" još sa 18 meseci, kada me je u nekom parku majka stavila na konja. Proteklih 12 godina sam sa njima radila po raznim beogradskim školama jahanja, a sada nameravam da upišem fakultet i dobijem licencu profesionalnog instruktora - kaže Bojana koja u Paljanu trenutno obučava nekolicinu mališana, od kojih najmlađi "đak" ima samo pet leta.

Tako je šestogodišnja Barbara Jović iz Ćuprije, koja se na pomenutu kobilu Lorencu penje uz pomoć stolice, već naučila šta konj ima na sebi, pa uveliko mašta o tome da postane džokej. Njena dve godine starija drugarica Elena Cerović iz Paljana najviše voli da vodi konje, jer su mirni...

A, na imanju okruženom prelepim krajolikom vežbaju i članovi udruženja streličara "Hiron", čiji predsednik Zaviša Kumbrić planira da - pored tradicionalne obuke - ovde pokrene i takozvano konjičko streličarstvo.

Foto Privatna arhiva

RADOST Barbara Jović i Elena Cerović sa instruktorom Bojanom Despotović

IDILA

IMANjE "Nebesko brdo" dobilo je ime po lokaciji na kojoj je, po legendi, boravio Sveti Sava, pre nego što je na obližnjoj reci Mirosavi izmirio braću Stefana i Vukana. U blizini su i Nemanjini izvori, sa kojih se Ćuprija snabdeva vodom, a tokom iskopavanja za postavljanje mreže su pronađeni i ostaci rimskog vodovoda, pa verujemo u to da su ovde postojale i terme - kaže Slaviša Milosavljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024