REALIZACIJA PET PROJEKATA NA TERITORIJI VELIKOG GRADIŠTA

D. NOVKOVIĆ

14. 07. 2020. u 07:17 >> 01:43

UKUPNA vrednost pet projekata koji se na teritoriji Velikog Gradišta realizuju u oblasti unapređenja zdravstvenog sistema iznosiće čak 150 miliona, a najveći, najzahtevniji i najskuplji će biti kompletna unutrašnja i spoljašnja rekonstrukcija Doma zdravlja.

РЕАЛИЗАЦИЈА ПЕТ ПРОЈЕКАТА НА ТЕРИТОРИЈИ ВЕЛИКОГ ГРАДИШТА

Foto D.N.

 Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima će ovaj posao podržati sa 114 miliona, dok Opština iz lokalnog budžeta obezbeđuje četiri - za izradu projektno-tehničke dokumentacije i obavljanje poslova nadzora.

Rekonstrukcija ovog zdravstvenog objekta, pritom, obuhvata prostor od 2.780 kvadrata, a - pored zamene kompletne spoljašnje i unutrašnje stolarije - Dom zdravlja će dobiti nove elektroinstalacije, novu vodovodnu i kanalizacionu mrežu, novi i savremeni sistem za grejanje zahvaljujući takozvanim toplotnim pumpama. Planirane su još obnova krova i podova, ugradnja hidro i termoizolacije, uz instaliranje najsavremenijeg sistema za detekciju požara.

U postupku javne nabavke, za rekonstrukciju su odabrane firme "Somborelektro" iz Sombora i "Dalkom" iz Smedereva, a kada one završe svoj deo posla, lokalna samouprava će u opremanje uložiti još šest miliona sopstvenih sredstava.

- Deo opreme ćemo obezbediti i posredstvom IPA programa prekogranične saradnje sa Rumunijom, vrednog 146.000 evra, od kojih učešće Velikog Gradišta iznosi 15 odsto. Tim sredstvima ćemo nabaviti pet portabl ultrazvučnih aparata za skrining karcinoma tiroidne žlezde - najavljuje predsednik opštine Dragan Milić.

Unapređenje ovdašnjeg zdravstvenog sistema, inače, podržava i Ministarstvo pravde, koje je za nabavku savremenog rendgen aparata izdvojilo 9,8 miliona dinara, a tu je i Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, uz čiju pomoć će biti nabavljeni 4D ultrazvučni aparat i digitaln kolposkop. Njihova vrednost premašuje četiri i po miliona, koliko stiže sa republičkog nivoa, pa će razliku nadoknaditi lokalna samouprava.

PRIPREME

ZBOG najavljene rekonstrukcije, Dom zdravlja je još 14. januara startovao sa izmenjenim režimom rada koji podrazuveva i to da je kompletan inventar preseljen u podrumske prostorije, gde će se - do okončanja svih planiranih radova - obavljati prijem pacijenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju