NEKRETNINE UREDNO PLATILI - OBJEKTA NEMA U KATASTRU: Zbog investitorovog duga izvršitelji hteli da im popišu stanove

J. Ćosin

11. 07. 2020. u 16:14

MUKE Nišlija iz zgrade u Somborskom bulevaru

НЕКРЕТНИНЕ УРЕДНО ПЛАТИЛИ - ОБЈЕКТА НЕМА У КАТАСТРУ:  Због инвеститоровог дуга извршитељи хтели да им попишу станове

Foto: J. Ćosin

Bez obzira na to što su regularno kupili 24 stana u niškom Somborskom bulevaru, ljudima iz jedne od tamošnjih zgrada su se na vratima pojavili izvršitelji - da popišu nepokretnost i onda oglase njenu prodaju, kako bi naplatili dug koji je napravio investitor.

S obzirom na to da im je dolazak ranije najavljen, stanari su se juče u 10 sati samoorganizovali i izašli ispred zgrade i stali na put onima koji su namerili da im oduzmu pošteno kupljenu imovinu.

- Nalazimo se u procesu koji ničim nismo izazvali. Mi smo stanove uredno platili, dokumenta overili kod notara koji je, potom, podneo zabeležbu katastru, a sada bi trebalo da ispaštamo zato što investitor nije isplatio svoje poverioce, odnosno podizvođače - kaže jedan od stanara Ivan Bivolarević, napominjući da su neki od njih čak ostvarili i povraćaj poreza.

Stanove, međutim, još ne mogu da uknjiže jer zgrada nema upotrebnu dozvolu, mada nedostaju samo izvesne sitnice, pa da i taj problem bude rešen. U međuvremenu, jer investitor nije u potpunosti završio objekat, nisu imali struju, pa su samoinicijativno platili i taj priključak.

Advokat Miloš Savić - zastupnik poverilaca koji su u zgradu ugrađivali liftove i elektromaterijal, a investitor im je ostao dužan devet i po miliona - kaže da njegovi klijenti žele da popišu, a zatim i prodaju stanove, te se tako naplati. Po njegovom mišljenju, žitelji ove zgrade nisu vlasnici stanova jer objekat nije upisan u katastar.

- Mi smo došli da obavimo svoj posao, a to je popis vanknjižne svojine izvršnog dužnika, ali su nas ovi ljudi fizički sprečili, pa ćemo sledeći put tražiti asistenciju policije. Inače, mi u ime poverilaca vodimo i postupak prema dužniku Slađanu Nikoliću. Ova zgrada ne postoji, pa na sve to imamo pravo - izričit je Savić.

S obzirom na to da vrednost zgrade znatno premašuje dug, pa se spekuliše koliko će, zapravo, stanova otići "na doboš", pomenuti advokat podseća na to da su kupci mahom zaključivali ugovore po ceni od 430 do 490 evra za kvadrat, što znači da će retko koja nepokretnost moći da bude izuzeta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!