Kada je saznala da je poginuo, baki je puklo srce i sahranjeni su u istom danu: Podignuta Spomen-česma heroju sa Košara

Z. Rajić

06. 07. 2020. u 10:30

U SIVCU je otkrivena spomen-česma poginulom borcu na karauli Košare Miroslavu Mići Marinkovu. Česmu je osveštao paroh sivački, protonamesnik Stojan Marić, a svečanosti su prisustvovali pripadnici Vojske Srbije, predstavnici Opštine Kula i mnogobrojni meštani.

Када је сазнала да је погинуо, баки је пукло срце и сахрањени су у истом дану: Подигнута Спомен-чесма хероју са Кошара

Foto: Z. R.

Česma u spomen na vodnika prve klase sazidana je na dečjem igralištu na uglu ulica Nenada Popova i Balkanske, nedaleko od porodične kuće Marinkovih, u kojoj je Miroslav odrastao i živeo do aktiviranja u Vojsci Jugoslavije. Bio je na dužnosti komandira odeljenja za vreme borbenih dejstava na Kosmetu, boreći se u izviđačko-diverzantskom bataljonu 72. specijalne brigade iz Pančeva. Miroslav je poginuo u 28. godini od snajperskog metka u rejonu karaule Košare 19. aprila 1999. godine. SR Jugoslavija ga je odlikovala Ordenom za hrabrost 16. juna 1999.

BAKI PREPUKLO SRCE

NA vest o pogibiji unuka, prepuklo je srce Mićine bake Dušanke, pa su zajedno sahranjeni na sivačkom groblju 24. aprila 1999. godine. Njegovi otac Jovan i majka Zorica svake godine, 16. jula, obeležavaju njegov rođendan, na koji pozivaju rodbinu, komšije i Mićine drugare.

- Dugo vremena nismo smeli da kažemo da je bila NATO agresija, ni da pomenemo vojsku i naše heroje. Veliko mi je zadovoljstvo što je česma napravljena na igralištu, što ima puno dece i omladine, da vide, da dožive ovo i da se napiju vode života sa ovog izvora i sete se kako je naš Mića živeo i dao svoj život za državu i svoj narod, bez razmišljanja i bez ustezanja - rekao je pukovnik u penziji Miodrag Kapor, pretpostavljeni Marinkovu u 72. specijalnoj jedinici.

On je kazao da je posebno zadivljen i ponosan što su na otkrivanju spomen-obeležja borcu sa Košara zajedno Crkva, država, vojska i narod.

- Daće Bog da niko od nas, a pogotovo ne ova deca, ne bude u prilici da ponovo uzima puške i daje živote za državu. Ali kao što to biva na brdovitom Balkanu, moramo se spremiti za tu mogućnost i nova pokolenja nadahnuti da shvate da su narod, Crkva, država i vojska jedno - istakao je Kapor.

Foto: Novosti arhiva

Tekst potpisa

Otac Stojan je kazao da je Miroslav, zajedno sa svojim saborcima, 1999. ponovo vodio kosovsku bitku i držao se vidovdanske etike.

- Poštovana porodico, budite srećni, jer ste kao majka i otac rodili i stvorili heroja, koga ćemo spominjati kroz ovu spomen-česmu - poručio je sveštenik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum