PRSTI BRAŠNJAVI, A OBRAZ ČIST: Milorad Marković iz Silbaša vratio torbu punu novca pronađenu u Bačkoj Palanci

Lj.P.

27. 04. 2024. u 15:06

DA poštenje, čist obraz i miran san nemaju cenu, svojom ljudskošću potvrdio je Milorad Marković (38) iz Silbaša, kada je u ponedeljak 22. aprila, u centru Bačke Palanke pronašo torbu sa većom sumom novca i odneo u policiju da mu pomognu da se pronađe vlasnik. Nijednog trenutka ovaj mladi čovek nije imao dilemu kako treba da postupi. Uradio je onako kako je odgajan i vaspitan, da nikada ne posegne za tuđim.

ПРСТИ БРАШЊАВИ, А ОБРАЗ ЧИСТ: Милорад Марковић из Силбаша вратио торбу пуну новца пронађену у Бачкој Паланци

ljilja preradović

Ne smatrajući svoje delo velikim činom, Milorad nam kazuje da je postupio kako je jedino mogao, a to je da naizgled, neugledna torba puna novca, bude vraćena onome kome pripada. O kojoj sumi je reč, ne žele da pričaju ni on ni vlasnica.

- Tog dana, 22. aprila imao sam neke obaveze, i oko 11 sati u blizini pijace u Bačkoj Palanci parkirao sam kola - prepričava nam Milorad, po profesiji pekar u Silbašu. - Posle petnaestak minuta sam se vratio, otvorio gepek i dok sam stavljao stvari, ispod kola sam video platnenu tašnu. Po njenom izgledu, čovek ne bi pomislio da u njoj nešto ima i odgurnuo sam je nogom. Tada sam osetio da, ipak, nije prazna, podigao sam je, otvorio i ugledao puno novčanica.

Iznenađen sadržajem torbe, naš sagovornik se, kako kaže, osvrtao u nadi da je vlasnik možda tu negde i da će prepoznati tašnu i javiti se, ali to se nije desilo.

- Jedina solucija u tom trenutku bila je da odem u policijsku stanicu - kaže Milorad, koji nijednog trena nije pomislio da zadrži pronađeno, i dodaje da ne bi mogao da živi s tim, misleći da je to nečija muka. - Dve vrlo ljubazne policajke su u mom prisustvu prebrojale novac, sačinile zapisnik, i dale se u traganje za vlasnikom.

Uvek plemenit i human

MEĐU svojim Silbašanima, Milorad je poznat po humanosti. Više od 20 godina je volonter Crvenog krsta, a krv je dobrovoljno dao bezmalo 60 puta. Njegovo ime se nalazi u registru davalaca matičnih ćelija, a "vlasnik" je i donorske kartice organa.

Kada je ukućanima ispričao šta mu se desilo, supruga Tatjana, sin Nemanja i ćerka Sofia, koji se odmalena uče da je poštenje najvažnije, nisu bili iznenađeni njegovim postupkom, jer se u ovoj porodici to smatra jedino ispravnim.

Ne znajući da je tašna sa novcem u policiji, vlasnica je za njom tragala, proveravala kod taksiste s kojim se vozila, vraćala se na mesta na kojima je bila. A onda joj je stigao poziv iz policije da dođe po novac.

- Nemam reči kojima bih mogla da se zahvalim ovom mladom, poštenom čoveku - kazuje nam Mira, vlasnica tašne, koja je želela da joj objavimo samo ime. - Tog dana nosila sam nekoliko torbi i nisam primetila kada sam, baš tu s novcem, ne znam ni ja kako, izgubila. Sreća je što je nije našao neko drugi, koji možda ne bi postupio kao Milorad, čiji gest vraća veru u ljude i njihovo poštenje i čovečnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja