DAN OPŠTINE: Kladovo obeležava pet vekova Fetislama (FOTO)

S. M. JOVANOVIĆ

19. 04. 2024. u 12:11

KLADOVO će brojnim programima, od 22. do 26. aprila, obeležiti Dan opštine i jubilej od 500 godina tvrđave Fetislam.

ДАН ОПШТИНЕ: Кладово обележава пет векова Фетислама (ФОТО)

Foto: S.M.J

Dan opštine Kladovo i jubilej od pet vekova tvrđave Fetislam koja je 1524. godine podignuta kao polazište za osmansko osvajanje Severina i Erdelja, odnosno invazije na Transilvaniju, biće obeležen brojnim programima koje Turistička organizacija u saradnji sa Bibliotekom „Centar za kulturu“, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, organizuje od 22. do 26. aprila.

Fetislam je jedna od šest tvrđava koja je u 19. veku postala simbol predaje turske vlasti srpskome narodu. Njene ključeve je 26. aprila 1867.  turski izaslanik predao   artiljerijskom kapetanu Milutinu Jovanoviću i upravo u spomen na ovaj događaj Kladovo obeležava 26. april kao Dan opštine.

Uz svečanu sednicu i dodalu nagrade zaslužnima, najavljenu za 26. april, biće priređeni i drugi programi, a svečanost će 22.  aprila početi dečjom pozorišnom predstavom protiv vršnjačkog nasilja „Mi se ne rugamo“, pozorišta „Velik mali princ“ iz Beograda. Dan kasnije biće izvedena i pozorišna predstava „Hotel 88“

U Vizitor centru tvrđave, u sredu, 24. aprila u podne, biće otvorena dokumentarne izložba „Vekovi Fetislama“ (1524 - 2024), koju je pripremila Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo. Izložba se realizuje uz podršku Ministarstva kulture, Narodne biblioteke Srbije i opštine Kladovo.

-Izložba je nastala sa namerom da se zabeleže tragovi razvoja i stasavanja tvrđave u kulturi sećanja lokalne zajednice, povodom 500 godina od izgradnje tvrđave Fetislam. Na 15 panoa prikazana je vremenska linija razvoja tvrđave satkana od tekstova i ilustracija istoričara, hroničara, izvoda iz štampe, digitalnih arhiva i usmenih kazivanja. Tu je i bogatstvo prikupljene zavičajne građe naših meštana, kolekcionara, filatelista, porodičnih arhiva, kojima sam neizmerno zahvalna za ustupljena prava korišćenja. Građa prikazuje različite faze tvrđave u životu lokalne zajednice ali i novi život stare tvrđave na Dunavu u Kladovu – kaže autor izložbe Žaklina Nikolić.

U okviru programa obeležavanja Dana opštine Kladovo i 500 godina tvrđave Fetislam koncert će na platou ispred Doma omladine 25. aprila prirediti „Amadeus bend“, a dan kasnije na letnjoj sceni Malog grada Fetislama Danica Crnogorčević.

Poslednjeg dana ove višednevne manifestacije u tvrđavi Fetislam, od 12 do 19 časova, biće održana interaktivna radionica srednjovekovnih veština i zanata koju realizuje Udruženje „Beli orlovi“, u 18 časova nastupiće grčki horski ansambl Evropola „I.Kapodistria“ a od 19 sati i Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Gračanice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)