ZASAĐENO 2.000 CRNIH BOROVA: Velika akcija pošumljavanja planine Goč poviše Vrnjačke Banje

G. ĆIROVIĆ

17. 04. 2024. u 10:59

Sa ciljem zaštite životne sredine kroz uvećanje šumskog fonda, uspešno je sprovedena velika akcija pošumljavanja planine Goč poviše Vrnjačke Banje sadnjom 2.000 sadnica crnog bora.

ЗАСАЂЕНО 2.000 ЦРНИХ БОРОВА: Велика акција пошумљавања планине Гоч повише Врњачке Бање

Opština Vrnjačka Banja

Akciji pošumljavanja na vrhu Ljukten, na nadmorskoj visini od 1.216 metara, osim predstavnika JP „Šume Goč“ u velikom broju odazvali su se svi čelnici lokalne samouprave, zaposleni u vrnjačkim javnim preduzećima i ustanovama i lokalni privrednici.

- Ostaje još oko 400 sadnica za pošumljavanje koje ćemo zasaditi sa decom krajem ovog meseca. Cilj je da se do 2027. godine obavi pošumljavanje svih 100 hektara goleti i da se pretvore u šumovite predele – kaže Ivica Lazarević, direktor „Šuma Goč“.

Opština Vrnjačka Banja

 

Tokom prethodnih nekoliko godina na Goču je sa oko 125.000 sadnica pošumljeno 50 hektara. Plan je da se do kraja 2024. na površini od osam hektara zasadi ukupno 20.000 sadnica crnog bora, odnosno 2.500 stabala po hektaru, a sredstva je obezbedilo Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.

- Ovo nije samo akt ekološke odgovornosti, već i dubok ljudski čin brige za okruženje i buduće generacije i trebalo bi da bude podsticaj svima da se aktivno uključe, jer svaki pojedinačni doprinos, ma kako mali, može imati veliki uticaj na našu životnu sredinu - poručio je predsednik vrnjačke opštine Boban Đurović, inicijator akcije. - Naša vera u održivost, naša briga zaokolinu i naša posvećenost budućim generacijama pokretači su ovakvih akcija, zato uporno nastavljamo dalje.

Opština Vrnjačka Banja

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave