MARJAN OD TESTA PLETE PLETENICE: Maturant iz Subotici stekao titulu najboljeg budućeg pekara u Srbiji

J. LEMAJIĆ

13. 04. 2024. u 07:45

PLETENICE od kvasnog testa koje je zamesio Marjan Katančić, maturant Hemijsko-tehnološke škole u Subotici, očarale su i degustatore i članove komisije nedavno održanog 22. Republičkog takmičenja iz proizvodnje i prerade hrane u Bačkoj Topoli.

МАРЈАН ОД ТЕСТА ПЛЕТЕ ПЛЕТЕНИЦЕ: Матурант из Суботици стекао титулу најбољег будућег пекара у Србији

foto: subotica com/HTŠ

Sve što je ispekao odmah je planulo, a hrskave i mekane pletenice donele su mu prvo mesto i titulu najboljeg budućeg pekara u Srbiji.

- Spremao sam se od decembra i to tako da pobedim. Bilo nas je 15 iz cele Srbije, po dvoje smo ulazili u školsku pekaru. Čim sam ušao, treći po redu, video kako ostali rade, prosto sam znao da ću biti prvi - bez lažne skromnosti sumira utiske Marjan. - Profesori su to i potvrdili i ponosan sam zbog toga.

Traženo i plaćeno zanimanje

ZANATSKA zanimanja su izuzetno deficitarna, pogotovo pekar i poslastičar, veoma su traženi dobri majstori, pa nije ni čudo što sve više dece izabere upravo neki od ovih smerova u Hemijsko-tehnološkoj školi. Po završetku trogodišnjeg školovanja, koji je po principu dualnog obrazovanja, đaci posao, i to dobro plaćen, pronađu za najviše nekoliko meseci.

Da počne da uči za pekara, Marjan je odlučio gledajući starije drugove. Međutim, na samom početku bio je malo razočaran jer ovaj poziv nije baš tako zamišljao.

- Iskreno, u prvom razredu je bilo više teorije, tako da mi to nije bilo interesantno. Međutim, u drugoj i trećoj godini počeli smo više da se bavimo proizvodnjom i ja sam se prosto "zaljubio" u ovaj zanat. Možda sam još mlad, ali sam siguran da sam pronašao zanimanje za sebe - odlučan je Marjan, čiji je trenutno najveći izazov da savlada pripremu bureka. - Voleo bih da postanem burek-majstor, da naučim da bacam kore za burek u vazduh, a da one ne pucaju iako su tanke, skoro providne. To trenutno učim, nije baš da mi dobro ide, nemam iskustva, ali ne odustajem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)