STIGLE "SIMENTALKE" IZ NEMAČKE: Jačanje stočnog fonda u selima oko Osečine

B. PUZOVIĆ

02. 04. 2024. u 18:30

U SELA na području Osečine iz Nemačke je stigla 21 od planiranih 67 junica simentalske rase vrhunskog kvaliteta.

СТИГЛЕ СИМЕНТАЛКЕ  ИЗ НЕМАЧКЕ: Јачање сточног фонда у селима око Осечине

FOTO: Privatna arhiva

 Radi poboljšanja rasnog sastava grla i povećanja mlečnosti u Podgorini, junice su raspodeljene na 15 farmi stočara u Dragodolu, Lopatnju, Carini i Gunjacima. Preostalih 45 junica trebalo bi da proizvođačima u okolini Pecke budu isporučene krajem aprila i početkom maja.

Svako grlo koštalo je po 3.000 evra, a domaćini kod Ministarstva poljoprivrede mogu da konkurišu za povraćaj novca, s obzirom na to da su nabavili kvalitetna priplodna grla. Steone junice iz Nemačke nabavile su Veterinarska stanica i Osnovna odgajivačka organizacija u Peckoj kod Osečine, u saradnji sa Institutom za stočarstvo u Zemunu.

- Iako u Srbiji postoje kvalitetna grla, nažalost, nije bila velika ponuda priplodnih junica - kaže veterinar Igor Rabat. - Zato su nabavljene u Nemačkoj, što je dobra okolnost jer će omogućiti da se genetika promeni, odnosno da proizvođači mleka dobiju grla kakva dosad nisu imali u svojim štalama. U selima na području Osečine, tokom proteklih pola veka, nisu nabavljene junice simentalske rase ovakvog kvaliteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MALO NEDOSTAJE DA LEGO MUSKETARI ODU NA FLORIDU: Novac za gimnazijalce iz Kragujevca prikupljaju i građani