STIGLE "SIMENTALKE" IZ NEMAČKE: Jačanje stočnog fonda u selima oko Osečine

B. PUZOVIĆ

02. 04. 2024. u 18:30

U SELA na području Osečine iz Nemačke je stigla 21 od planiranih 67 junica simentalske rase vrhunskog kvaliteta.

СТИГЛЕ СИМЕНТАЛКЕ  ИЗ НЕМАЧКЕ: Јачање сточног фонда у селима око Осечине

FOTO: Privatna arhiva

 Radi poboljšanja rasnog sastava grla i povećanja mlečnosti u Podgorini, junice su raspodeljene na 15 farmi stočara u Dragodolu, Lopatnju, Carini i Gunjacima. Preostalih 45 junica trebalo bi da proizvođačima u okolini Pecke budu isporučene krajem aprila i početkom maja.

Svako grlo koštalo je po 3.000 evra, a domaćini kod Ministarstva poljoprivrede mogu da konkurišu za povraćaj novca, s obzirom na to da su nabavili kvalitetna priplodna grla. Steone junice iz Nemačke nabavile su Veterinarska stanica i Osnovna odgajivačka organizacija u Peckoj kod Osečine, u saradnji sa Institutom za stočarstvo u Zemunu.

- Iako u Srbiji postoje kvalitetna grla, nažalost, nije bila velika ponuda priplodnih junica - kaže veterinar Igor Rabat. - Zato su nabavljene u Nemačkoj, što je dobra okolnost jer će omogućiti da se genetika promeni, odnosno da proizvođači mleka dobiju grla kakva dosad nisu imali u svojim štalama. U selima na području Osečine, tokom proteklih pola veka, nisu nabavljene junice simentalske rase ovakvog kvaliteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)