RAČUNARI NE OTIMAJU POSAO: Stručni skup u NTP "Novi Sad" posvećen veštačkoj inteligenciji

Z. GRUMIĆ

27. 02. 2024. u 06:00

REŠENjIMA koja nudi veštačka inteligencija moguće je značajno unaprediti poslovanje mikro, malih i srednjih preduzeća, bez straha od gubitka radnih mesta - ukoliko se taj napredniji vid informacione tehnologije primenjuje u skladu sa etičkim principima i odgovarajućim propisima.

РАЧУНАРИ НЕ ОТИМАЈУ ПОСАО: Стручни скуп у НТП Нови Сад посвећен вештачкој интелигенцији

Z. Grumić

Ovo je istaknuto tokom jučerašnjeg stručnog skupa koji je u Naučno-tehnološkom parku "Novi Sad" organizovao Centar za digitalnu transformaciju, u partnerstvu sa Vladom Srbije i Regionalnom privrednom komorom.

- Srbija je 26. zemlja u svetu koja je usvojila strategiju razvoja veštačke inteligencije, a njena primena kod nas još je ograničena, ali napreduje - izjavio je prof. dr Dubravko Ćulibrk, direktor Instituta za veštačku inteligenciju, osnovanog u Novom Sadu pre skoro tri godine, čijih 48 istraživača sarađuje sa mnogim firmama, institucijama i ustanovama.

Kaže i da je veštačka inteligencija, zapravo, samo nastavak razvoja informacionih tehnologija, koja - naročito početnicima - olakšava komunikaciju sa računarom.

- Više od hiljadu ovdašnjih kompanija prošlo je kroz odgovarajući program Centra za digitalnu transformaciju, a njih 94 odsto je ubrzalo rast proizvodnje, profitabilnost i efikasnost - zaključio je Aleksandar Mastilović, konsultant za digitalnu transformaciju i veštačku inteligenciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!