U DUELU ŽUĆKO I CRVENI: Nadmetanje najjačih gusana na finalu 38. "Gusanijade" sutra u Mokrinu (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

24. 02. 2024. u 20:57

U MOKRINU će sutra biti održana 38. „Gusanijada“, nezvanično Svetsko prvenstvo u nadmetanju najjačih gusana.

У ДУЕЛУ ЖУЋКО И ЦРВЕНИ: Надметање најјачих гусана на финалу 38. Гусанијаде сутра у Мокрину (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

U finalu ovog jedinstvenog takmičenje za titulu šampiona boriće se dva mlada guska od dva mlada vlasnika. Žućko, iz jata Lazara Adamova Bilte mlađeg i Crveni, iz dvorišta Miodraga Trnića. Ukoliko Žućko nadjača Crvenog, mladi Lazar Adamov biće najmlađi šampion u dosadašnjoj istoriji „Gusanijade“, jer ima samo 15 godina.

- Ako Žućko bude jači, biće to još jedna retkost našeg takmičenja. Naime, on već ima dve titule, pobednik je bio u kategoriji mladih, a prošle godine i u ligi dvogodaca. Ako osvoji seniorsku titulu biće ujedno i najmlađi šampion u sve tri kategorije, iako ima samo tri godine. Sa trećom titulom Žućko će postići ono što je do sada ostvario još samo gusak Milko – prenosi nam zanimljivosti Živica Terzić, predsednik Udruženja guščara „Belo pere“.

Foto: R. Šegrt

Lazar Adamov sa dedom

Međutim, mladost je i na strani protivnika. I drugi finalista, gusak Crveni ima samo četiri godine, a njegov vlasnik takođe je veoma mlad. To je devetnaestogodišnji student Miodrag Trnić.

Po tradicionalnom pravilu „Gusanijade“ dva najjača seoska gusana u finalu će se sresti na polovini puta od jedne i druge kuće vlasnika, ovaj put u Ulici Milana Malenčića.

Foto: R. Šegrt

Borbe gusana

- Udaljenost od jednog do drugog dvorište tačno se odmerava, tako da je polovina puta kod kućnog broja 32. Svaki gusak vezan je za svoju avliju i ne voli previše da se udaljava. On brani svoju teritoriju i svoje jato. Zato voli poznat teren, kao što mu je važna podrška gusaka iz njegovog jata – objašnajva Terzić, koji takođe ima gusana za borbu.

FINALE U PODNE

„Gusanijada u Mokrinu u nedelju počinje u 10.15, a finale je uvek oko podne. U kvalifikacionim borbama do finala u tri kategorije: mladih, dvogodaca i seniora, nadmetalo se oko 140 belih pernatih vitezova.

Njegov ljubimac za pobedu će se boriti u ligi mladih, a protivnik mu je gusak Milana Dražića. U kategoriji dvogodaca sastaće se ljubimci Aleksandra Adamova ( Lazarevog oca) i Danijela Ognjanova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić