POVERENJE KLJUČNO ZA UNAPREĐENJE SLOBODE MEDIJA: U Vranju održan jedan od najposećenijih sastanaka Stalne radne grupe za bezbednost novinara

J. S.

21. 02. 2024. u 14:46

U Vranju je održan jedan od najposećenijih sastanaka Stalne radne grupe za bezbednost novinara (SRG), kojem su prisustvovali novinari i kontakt tačke iz tužilaštva i policije iz Pčinjskog i Jablaničkog okruga.

ПОВЕРЕЊЕ КЉУЧНО ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ СЛОБОДЕ МЕДИЈА: У Врању одржан један од најпосећенијих састанака Сталне радне групе за безбедност новинара

Foto: J.S.

Predstavnici Stalne radne grupe i lokalni novinari pohvalili su rad javnih tužilaštava u Vranju ne samo u ovim procesima, već i u slučajevima osuđujuće presude u predmetu dopisnice "Večernjih novosti", Jelene Stojković, kao i podizanja optužnog akta u slučaju novinara iz Bugarske koji su napadnuti prilikom obavljanja novinarskih zadataka na teritoriji Bosilegrada.

Više od 45 učesnika sastanka su u dvočasovnoj diskusiji razgovarali su o slučajevima u kojima su istrage u toku, odbačenim krivičnim prijavama, kao i slučajevima pretnji novinarima preko društvenih mreža na teritoriji Pčinjskog i Jablaničkog okruga.

Foto: J.S.

 

Uprkos pojedinim neslaganjima i različitim shvatanjima samih slučajeva i njihovih epiloga iznetim tokom sastanka od strane prisutnih tužilaca, policajaca i novinara, skup je jasno ukazao na potrebu za daljim aktivnim angažmanom SRG na unapređenju saradnje svih uključenih strana. Naglašena je potreba da se unapredi informisanost novinara o pravnim procesima i naročito pravima koja imaju kao oštećeni, uz dodatnu fleksibilnost i transparetnost tužilaštva i policije u ovom segmentu.

- Poverenje je ključni element za uspeh svake borbe za unapređenje slobode medija i bezbednosti novinara. Međutim, rušenje tog zida nepoverenja zahteva naporan rad i posvećenost svih strana. Samo udruženim snagama i zajedničkim radom možemo stvoriti društvo u kojem novinari mogu, bez straha za svoju i bezbednost svojih porodica, na profesionalan, objektivan i etički način informisati građane o pitanjima od javnog značaja. Svima u ovom društvu treba da je stalo do toga – zaključio je Veran Matić, član SRG i predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) nakon  sastanka.

Dosadašnje posete SRG lokalnim sredinama dale su odlične rezultate i doprinele su većem poverenju novinara u lokalne institucije pa se mora nastaviti sa tom praksom. Prethodni sastanci u Nišu, Novom Sadu, Subotici, Čačku, Pančevu, Šapcu i Novom Pazaru bili su primer kako se vodi dijalog u demokratskim društvima i koliko je to važan metod za rešavanje problema i razvijanje poverenja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)