ZAVRŠNA FAZA IZGRADNJE TREĆEG BLOKA TERMOELEKTRANE "KOSTOLAC B" Još 350 megavata

D. NOVKOVIĆ

20. 02. 2024. u 07:00

TOKOM završne faze izgradnje trećeg bloka termoelektrane "Kostolac B", snage 350 megavata - za koji je kamen-temeljac položen u novembru 2017. - montirana je i ispitana celokupna oprema neophodna za rad elektrane tokom prve sinhronizacije, a trenutno se završavaju tople i hladne probe, te "glanca" putna i ekološka infrastruktura, uz intenzivnu obuku radnika.

ЗАВРШНА ФАЗА ИЗГРАДЊЕ ТРЕЋЕГ БЛОКА ТЕРМОЕЛЕКТРАНЕ КОСТОЛАЦ Б   Још 350 мегавата

D.N.

- Urađeni su projekti po kojima se radi na lokaciji, a pribavljene su i neophodne dozvole za svih 14 faza, za koje je dobijena i saglasnost protivpožarne policije MUP. Izvođači radova iz jedne kineske kompanije uveravaju nas da će izgradnja novog bloka B3 biti završena u prvoj polovini ove godine - kaže Željko Lazović, rukovodilac programa projekata i projekt-menadžer u Sektoru za ključne investicione projekte EPS.

Kao jedan od prioritetnih uslova za rad novog bloka, definisani su strogi zahtevi u pogledu mera zaštite životne sredine, koji su u saglasnosti s nacionalnim propisima, ali i obavezama Srbije na osnovu potpisanih međudržavnih sporazuma iz ove oblasti. Zato su usvojene granične vrednosti za sumpor-dioksid do 150 miligrama po kubnom metru, oksida azota do 200, a praškastih materija do 10 miligrama.

Inače, novi blok, koji će proizvoditi 2,5 milijardi kilovat-sati struje, što je pet odsto proizvodnih kapaciteta EPS, kao osnovno gorivo koristiće ugalj sa kopa "Drmno" i procenjuje se da će godišnje za to biti potrebna oko tri miliona tona.

Ovde posebno ističu da su realizaciji projekta vrednog 618 miliona dolara - dela druge faze kreditnog aranžmana Srbije i Kine, sklopljenog 2012, koji obuhvata i proširenje porvšinskog kopa "Drmno", sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje - znanjem i iskustvom znatno doprineli i radnici TE "Kostolac B", koji su uključeni u svaki segment izvođenja radova, funkcionalnih ispitivanja i proba. A, za radnike iz Kine, još 2013, podignuto je naselje pored TE "Kostolac B". Zemljište i komunalnu infrastrukturu obezbedio je EPS, a Kinezi montažne objekte, nameštaj i opremu.

Upravljanje blokom B3 biće povereno timu radnika iz obe kostolačke termoelektrane - "Kostolac A" i "Kostolac B" - koji je u fazi formiranja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!